Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How and why we group animals

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how animals can be grouped using observable characteristics.

      Key learning points

      1. Scientists group animals to make it easier to identify, name and learn about them.
      2. Animals can be divided into groups or 'classified' by looking at the similarities and differences between them.
      3. Animals are divided into two main groups: vertebrates (with a spine) and invertebrates (without a spine).
      4. Vertebrate and invertebrate groups can be divided further.
      5. We can create classification keys by asking a series of yes/no questions about the observable characteristics of things.

      Keywords

      • Classify - To classify is to sort into groups.

      • Identify - To identify something is to be able to name it correctly.

      • Vertebrate - A vertebrate is an animal with an internal skeleton, including a spine.

      • Invertebrate - Animals that do not have bones, including a spine, on the inside of their bodies are invertebrates.

      • Classification key - Classification keys are diagrams which help us sort things into different groups.

      Common misconception

      Pupils may think that animals with soft, flexible bodies such as snakes or fish are invertebrates, or that any animal with a hard shell is a vertebrate.

      Explain that the external appearance of an animal does not always give us enough information to classify it as a vertebrate or an invertebrate; the presence or absence of a backbone and internal skeleton is the only characteristic that matters.

      Teacher tip

      When pupils are creating their keys, ask them to write the name of each animal on a sticky note and physically move them down the branches of the key as they draw them. This lesson contains a diagnostic question on slides 10 and 11 - see additional materials for further guidance.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Vertebrates and invertebrates are types of animals. What do all vertebrates have that invertebrates do not have?

      legs
      tails
      Correct answer: spines
      brains
      fur

      Q2.
      Which of these are not observable characteristics of a living thing?

      the type of body covering it has
      the shape of its body
      Correct answer: its name
      the number of legs it has
      Correct answer: where it was born

      Q3.
      Which of these is another word for an animal’s spine?

      skull
      brain
      Correct answer: backbone
      ribs
      skeleton

      Q4.
      What does ‘internal’ mean?

      Correct answer: inside
      outside
      around the edge
      underneath

      Q5.
      Match the animal type to its characteristics.

      Correct Answer:mammal,warm-blooded, gives birth to live young, has hair or fur
      Correct Answer:fish,cold-blooded, most lay eggs, has scales
      Correct Answer:reptile,cold-blooded, dry, scaly skin, lays eggs
      Correct Answer:amphibian,cold-blooded, moist skin, lays eggs
      Correct Answer:bird,warm-blooded, has feathers, lays eggs, has wings and a beak

      Q6.
      What do we do when we classify things?

      put them in order
      Correct answer: sort them into groups
      count them
      carry out research about them

      6 Questions

      Q1.
      Animals can be divided into groups by looking at and differences between them.

      Correct Answer: similarities, similarity

      Q2.
      What are the two main groups that scientists classify animals into?

      Correct answer: vertebrates and invertebrates
      land animals and sea animals
      carnivores and herbivores

      Q3.
      Molluscs, insects, crustaceans and arachnids are all examples of animals.

      Correct Answer: invertebrate, invertebrates

      Q4.
      Why do scientists group animals?

      to help them discover more animals
      to prevent animals from becoming endangered
      Correct answer: to make it easier to identify, name and learn about them

      Q5.
      Match the animal to the correct group.

      Correct Answer:frog,amphibian
      Correct Answer:alligator,reptile
      Correct Answer:crab,crustacean
      Correct Answer:wasp,insect
      Correct Answer:spider,arachnid
      Correct Answer:slug,mollusc

      Q6.
      How do we create classification keys?

      plotting information on a graph
      Correct answer: asking a series of yes/no questions
      sorting animals into vertebrates and invertebrates
      counting the total number of animals we have

      To help you plan your 6 science lesson on: How and why we group animals, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...