Year 9

Group 7

Describe the trends in reactivity of Group 7 elements and how they react with different Group 7 elements and elements from other groups.

Year 9

Group 7

Describe the trends in reactivity of Group 7 elements and how they react with different Group 7 elements and elements from other groups.

Switch to our new science teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Describe the trends in physical and chemical properties of Group 7 elements
  2. Write word equations to represent Group 7 element reactions
  3. Describe the displacement reactions of Group 7 elements

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
Match the state change with its description.
Correct Answer:melting ,changing from solid to liquid

changing from solid to liquid

Correct Answer:evaporation ,changing from liquid to gas

changing from liquid to gas

Correct Answer:condensation ,changing from gas to liquid

changing from gas to liquid

Correct Answer:freezing ,changing from liquid to solid

changing from liquid to solid

Correct Answer:sublimation ,changing from solid to gas

changing from solid to gas

Q2.
The temperature at which a liquid changes to a gas is called the ...
Correct answer: boiling point.
freezing point.
melting point.
sublimation point.
Q3.
Match each Group 7 element to its periodic table symbol.
Correct Answer:fluorine ,F

F

Correct Answer:chlorine ,Cl

Cl

Correct Answer:bromine ,Br

Br

Correct Answer:iodine ,I

I

Correct Answer:astatine ,At

At

Q4.
Which group of the periodic table do these elements belong to: fluorine, chlorine, bromine, and iodine?
Group 1 - alkali metals
Group 2 - alkali earth metals
Correct answer: Group 7 - halogens
Group 8 - noble gases
Q5.
In a chemical equation, what do we call the substances that are made?
Correct Answer: products, the products, the product, product
Q6.
Select the two chemical properties.
colour
density
melting point
Correct answer: reactivity
Correct answer: toxicity

6 Questions

Q1.
What is the name given to the Group 7 elements?
alkali earth metals
alkali metals
Correct answer: halogens
noble gases
transition metals
Q2.
Match the keyword with its definition.
Correct Answer:volatility,The tendency of a substance to evaporate.

The tendency of a substance to evaporate.

Correct Answer:sublimation,The process of changing state from solid to gas with no liquid phase.

The process of changing state from solid to gas with no liquid phase.

Correct Answer:displacement,When a more reactive element pushes a less reactive element out of a compound.

When a more reactive element pushes a less reactive element out of a compound.

Correct Answer:melting point,The temperature at which a solid changes to a liquid.

The temperature at which a solid changes to a liquid.

Q3.
Select two physical properties of the halogens.
Correct answer: coloured
good conductors
Correct answer: having an odour
high melting and boiling points
malleable
shiny
Q4.
Starting with the most reactive, sort the halogens into order of reactivity.
1 - fluorine
2 - chlorine
3 - bromine
4 - iodine
5 - astatine
Q5.
What is the product from a reaction between potassium and bromine?
Correct Answer: potassium bromide, KBr
Q6.
Which is the only halogen that is able to displace chlorine from sodium chloride?
Correct Answer: fluorine, F