Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe examples of different types of variation that can and cannot be passed on to an organism’s offspring.

      Key learning points

      1. There are differences in the features of individuals of the same species, and this is called variation.
      2. Some variation is caused by the environment (e.g. injuries) or lifestyle (e.g. exercising to grow big muscles).
      3. Environmental variation is not heritable, it cannot be passed on to offspring.
      4. Some variation is caused by genetic information (e.g. the instructions for making claws or camouflaged skin).
      5. Genetic variation is heritable, it can be passed on to offspring.

      Keywords

      • Variation - Variation is the term for differences between individuals of the same species.

      • Environmental variation - Differences between individuals that are caused by the environment are known as environmental variation.

      • Genetic variation - Differences between individuals that are caused by the genetic material they inherit are known as genetic variation.

      • Offspring - The offspring of a living organism are the young produced following reproduction.

      • Heritable - Heritable traits are features that can be passed on from a parent to their offspring via instructions stored in genetic material (DNA).

      Common misconception

      It is common for students to believe that all types of variation can be passed on from parents to their offspring.

      This lesson explores examples of variation that can and cannot be passed on from parents to their offspring, and links this to their causes.

      Teacher tip

      Dogs and cats are a very useful example of variation as almost all students will be familiar with them. If you have enough of the same species of plant in your school you can bring them into your classroom and have a discussion about the similarities and differences between them.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Where is the genetic material stored in plant and animal cells?

      Correct Answer: Nucleus, The nucleus

      Q2.
      True or false? Boys look like their Dad and girls look like their Mum.

      true
      Correct answer: false

      Q3.
      Genetic information is stored as in the nucleus.

      Correct Answer: chromosomes, chromosome

      Q4.
      How many chromosomes does each human parent pass onto their offspring?

      30
      46
      Correct answer: 23
      32

      Q5.
      Which features do these cats not share?

      An image in a quiz
      Correct answer: fur pattern
      eye shape
      ear position
      presence of fur

      Q6.
      Who is correct?

      An image in a quiz
      Andeep: These cats are different species because they look different.
      Correct answer: Alex: These cats are both the same species as they share many characteristics.
      Correct answer: Sam: These cats could be related as they look similar.
      Jun: The cats are definitely not related.

      6 Questions

      Q1.
      What is the term for differences between individuals of the same species?

      Correct Answer: Variation

      Q2.
      Which of the following are examples of environmental variation in plants?

      leaf shape
      Correct answer: plant diseases
      Correct answer: wilting

      Q3.
      Which of the following is not a lifestyle factor that causes variation.

      ear piercing
      diet
      tattoos
      exercise
      Correct answer: blood type

      Q4.
      Heritable means features that ...

      an organism can choose to have or not have.
      Correct answer: are passed on from parents to their offspring.
      develop over a lifetime.

      Q5.
      Which are examples of inherited variation?

      hair length
      scars
      Correct answer: fur colour
      Correct answer: skin colour
      Correct answer: ability to digest milk

      Q6.
      Which traits are caused by a combination of genetic and lifestyle factors.

      natural hair colour
      Correct answer: height
      hair length
      Correct answer: body mass

      To help you plan your 9 science lesson on: Heritable variation, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...