Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Energy provided by food: practical

      Lesson details

      Learning outcome

      I can calculate the amount of energy provided by different foods by measuring a change in temperature.

      Key learning points

      1. Different foods provide different amounts of energy.
      2. The amount of energy provided by different foods can be investigated and compared by burning them.
      3. Burning foods can heat water and the temperature change of the water measured.
      4. The mean temperature change can be calculated from repeat measurements.
      5. Energy provided by the food (J) = mass of water (g) × rise in temperature (°C) × 4.2.

      Keywords

      • Temperature change - The difference in the starting and end temperature of a substance.

      • Mean - An average of several measurements, which is calculated by adding them up and dividing by the number of measurements.

      • Mass - The amount of matter in an object.

      • Variable - A variable is anything that can change or be changed in an investigation.

      Common misconception

      Control variables make it a fair test.

      Control variables need to be kept the same to make the investigation valid.

      Teacher tip

      If there is time, you could repeat each food and find a mean. Pupils could also work in different groups and then share data to calculate a mean.

      Equipment

      See additional materials.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which food groups provide us with energy?

      Correct answer: Carbohydrates
      Correct answer: Fats
      Minerals
      Proteins
      Vitamins

      Q2.
      Which foods are high in fat?

      apple
      Correct answer: butter
      Correct answer: cheese
      Correct answer: oil
      bread

      Q3.
      How much energy (kcal) is in 100g of this cereal?

      An image in a quiz
      Correct Answer: 378

      Q4.
      How much energy (kcal) is in a 30g portion of this cereal?

      An image in a quiz
      Correct Answer: 113

      Q5.
      The apparatus we use to heat things in the lab in called a burner.

      Correct Answer: Bunsen, bunsen

      Q6.
      What pieces of information must be included on a food label by law?

      Correct answer: Energy
      Correct answer: Fat
      Salt
      Vitamins

      6 Questions

      Q1.
      Who is correct?

      Correct answer: Sam: A mean is an average calculated from repeated measurements.
      Laura: A mean is where you take the best result and use this as your answer.
      Izzy: A mean is the highest result that you get.
      Jun: A mean is calculated from a single measurement.

      Q2.
      Which food provides the most energy?

      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q3.
      The amount of energy provided by different foods can be investigated and compared by them.

      Correct Answer: burning

      Q4.
      How is temperature change calculated?

      by finding the mean
      Correct answer: final temperature − initial temperature
      initial temperature − final temperature
      by repeating the experiment

      Q5.
      Which is the correct equation for calculating the amount of energy provided by food?

      Correct answer: mass of water × temperature change × 4.2
      mass of water × temperature change
      mass of water × temperature change ÷ 4.2

      Q6.
      Calculate the energy provided by burning food that heated water with a mass of 10 g and caused a temperature change of 23 °C.

      Correct Answer: 966, 966j, 966 j

      To help you plan your 8 science lesson on: Energy provided by food: practical, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...