Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how igneous rocks form and describe features of different types.

      Key learning points

      1. The melting point of rock is very high.
      2. Melted rock is called either lava (on Earth's surface), or magma (underground).
      3. Extrusive igneous rock forms outside Earth's crust, while instrusive igneous rock forms inside the crust.
      4. Some substances form crystals when they freeze.
      5. Crystal size depends on the rate at which melted rock cools.

      Keywords

      • Lava - Molten (i.e. melted) rock that has broken through Earth's crust.

      • Magma - Molten (i.e. melted) rock beneath the Earth's surface.

      • Crystallisation - A process in which solid crystals form as molten rock cools.

      • Extrusive - A type of igneous rock that form when lava has cooled and crystallised; they form above Earth's surface.

      • Intrusive - A type of igneous rock that form when magma has cooled and crystallised; they form under Earth's surface.

      Common misconception

      Some think all lavas/magmas are the same and the type of igneous rock formed depends on cooling rate.

      Stress that the type of igneous rock formed depends upon the mineral composition of the lava/magma *and* the rate of cooling. Use examples to reinforce this.

      Teacher tip

      Handle the microscope slides minimally and only on the edges to maximize crystal formation during the salol practical. Leaving the slides on black card helps to see the crystals more clearly too.

      Equipment

      Per group: melted salol, dropping pipette, 2 × cold microscope slides (kept in freezer), 2 × warm slides (kept in 45°C water bath/oven prior to use), hand lenses, optional extra – A5 black card.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What are the key components that make up rocks?

      plastic
      water
      Correct answer: fossils
      Correct answer: shells
      Correct answer: crystals

      Q2.
      Match the following rock types with their descriptions.

      Correct Answer:igneous rocks,contain crystals that point in many directions

      contain crystals that point in many directions

      Correct Answer:sedimentary rocks,contain grains that are stuck together and may contain fossils

      contain grains that are stuck together and may contain fossils

      Correct Answer:metamorphic rocks,contain large crystals that all line up

      contain large crystals that all line up

      Q3.
      A mineral is a substance with a crystal structure, while a rock consists of one or more minerals or rock fragments.

      Correct Answer: pure

      Q4.
      Which of the following is evidence that supports the idea of tectonic plates moving?

      Correct answer: volcanic eruptions and rock formations
      lightning storms and wind patterns
      ocean tides and river flows
      cloud formations and rainfall

      Q5.
      rocks have spaces between grains, allowing water to pass through.

      Correct Answer: porous

      Q6.
      Which of the following features is commonly found in igneous rocks?

      fossilised leaves
      aligned crystals
      Correct answer: randomly oriented crystals
      layered grains

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is the correct name for molten rock that has broken through Earth's crust?

      magma
      Correct answer: lava
      intrusive
      extrusive

      Q2.
      Which of the following is a type of igneous rock that forms inside Earth's crust?

      extrusive
      Correct answer: intrusive
      lava
      magma

      Q3.
      Which of the following factors determines the size of crystals in igneous rocks?

      the type of minerals present
      Correct answer: the rate at which the molten rock cools
      the depth of the magma
      the type of tectonic plate boundary

      Q4.
      Sort the following steps into the correct order to describe how the melting of rock at the edge of a tectonic plate leads to the formation of extrusive igneous rock (e.g. basalt).

      1 - Some rock at the edge of a tectonic plate could melt.
      2 - It becomes magma.
      3 - Magma can break through Earth’s surface at a volcano.
      4 - It becomes lava.
      5 - Lava cools quickly on the surface.
      6 - It forms rock with crystals.
      7 - The crystals are usually very small.

      Q5.
      Which of the following is an example of an intrusive igneous rock?

      basalt
      sandstone
      marble
      Correct answer: granite

      Q6.
      is the process in which solid crystals form as molten rock cools.

      Correct Answer: crystallisation

      To help you plan your 8 science lesson on: Igneous rock, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...