Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe what muscles are made of and how they move.

      Key learning points

      1. The human body contains muscles.
      2. Muscles are a type of tissue made up of specialised cells.
      3. Muscles can contract and relax.
      4. Muscles need sugar and oxygen to contract.
      5. Different types of muscle have roles in organ systems, including cardiac muscle, smooth muscle and skeletal muscle.

      Keywords

      • Muscle - A living tissue made up of muscle cells.

      • Contraction - The shortening of muscles, which requires energy.

      • Cardiac muscle - Found in the heart and moves involuntarily.

      • Smooth muscle - Found in organs such as the stomach and intestines and moves involuntarily.

      • Skeletal muscle - Joined to bones, and moves voluntarily to make bones move.

      Common misconception

      Thinking that muscles are only found attached to the skeleton to move our limbs, and nowhere else.

      Discussion of three types of muscle, where they are found, and their roles.

      Teacher tip

      Encourage students to think about which of their muscles they can control. Do they have to think about pushing food through their digestive system or increasing their heart rate when exercising?

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or false? All living things are made of cells.

      Correct answer: True
      False

      Q2.
      Which of the following are not found in an animal cell?

      Correct answer: Chloroplast
      Mitochondria
      Nucleus
      Correct answer: Vacuole
      Cell membrane

      Q3.
      Mitochondria release energy in a process known as ____.

      Correct Answer: Respiration, respiration

      Q4.
      Which of these are examples of specialised animal cells?

      Correct answer: Red blood cell
      Root hair cell
      Palisade cell
      Correct answer: Sperm cell

      Q5.
      What do living organisms need from the air for respiration?

      Carbon dioxide
      Correct answer: Oxygen
      Nitrogen

      Q6.
      What is the best description of a muscle in a living human body?

      It is not a tissue.
      It is a non-living tissue.
      Correct answer: It is a living tissue.

      6 Questions

      Q1.
      Which cell diagram shows muscle cells?

      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q2.
      Muscle cells contain mitochondria which use and sugar to release energy so they can contract.

      Correct Answer: oxygen, Oxygen

      Q3.
      True or false? Skeletal muscle is joined to the bone.

      Correct answer: True
      False

      Q4.
      Match the type of muscle to the organ system it is involved with.

      Correct Answer:Cardiac muscle,Circulatory system

      Circulatory system

      Correct Answer:Smooth muscle,Digestive system

      Digestive system

      Q5.
      What happens to a muscle cell when it contracts?

      It becomes longer.
      It becomes bigger.
      Correct answer: It becomes shorter.
      It becomes smaller.

      Q6.
      Who is correct?

      Laura: Gravity moves food through the digestive system.
      Correct answer: Sam: Food is pushed through the digestive system by smooth muscle contracting.
      Jun: Vibrations of the body when walking move food through the digestive system.
      Jacob: Swallowing more food pushes the food through the digestive system.

      To help you plan your 7 science lesson on: Muscles, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...