Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can light a Bunsen burner safely and control the temperature of the flame.

      Key learning points

      1. The heavy base of a Bunsen burner does not get hot
      2. Opening the air hole on a Bunsen burner changes the flame from orange and sooty to a hotter, cleaner, blue flame.
      3. Adjusting the gas tap controls the size of the Bunsen burner flame.
      4. A splint used to light a Bunsen burner should be lit from the nearest Bunsen burner that is already lit.
      5. A lit splint should be carried with the flame angled slightly downwards and shielded by the other hand.

      Keywords

      • Bunsen burner - A piece of laboratory equipment used to heat substances in scientific experiments.

      • Blue flame - A hot flame used for heating, produced when the collar is open to allow more air/oxygen in. It is dangerous because it can be difficult to see.

      • Safety flame - An orange flame produced when the collar is closed, allowing less air/oxygen in. It is cooler than a blue flame and easier to see, making it safer.

      • Collar - A small metal piece that can be turned to change the flame from orange to blue; it does not get hot.

      • Splint - A thin, long piece of wood used to light Bunsen burners.

      Common misconception

      All the Bunsen is hot, flames are the same temperature.

      Ask pupils to explain why they are able to turn the collar without getting burnt. Explain why it is important to select the correct flame.

      Teacher tip

      Demonstrate to the class by holding up Bunsen burner to show the collar turning. Pupils should work in groups of 2-3 and rotate responsibilities for turning the gas tap on and carrying the lit splint.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Why is it important to follow safety instructions in a science laboratory?

      To finish experiments quickly
      Correct answer: To prevent accidents and injuries
      To take breaks
      To get the right result

      Q2.
      What general precaution should be taken when working near an open flame?

      Correct answer: Keeping flammable materials away
      Placing hands over the flame
      Wearing loose clothing

      Q3.
      Which tool is commonly used to create a controlled flame in a laboratory?

      A flame thrower
      A candle
      Correct answer: A Bunsen burner
      A match

      Q4.
      What is a common object used to light a flame in the laboratory?

      Correct answer: a match
      a lighter
      a taser
      rubbing stones together

      Q5.
      Fill in the blank: Always the teacher if there is an unexpected situation during the experiment.

      Correct Answer: alert, inform, tell, notify, call

      Q6.
      Fill in the blank: It's crucial to any open flame when not in use.

      Correct Answer: extinguish, put out, turn off

      6 Questions

      Q1.
      What part of the Bunsen burner remains cool even when it is lit?

      The flame
      Correct answer: The heavy base
      The gas tap

      Q2.
      What colour is the flame when the collar of a Bunsen burner is open?

      Yellow
      Correct answer: Blue
      Orange
      Red
      Purple

      Q3.
      Fill in the blank: A is used to light a Bunsen burner.

      Correct Answer: splint, wooden splint, lit splint

      Q4.
      How should a lit splint be carried?

      Flame pointing upwards
      Correct answer: Flame pointing downwards a little and shielded with the other hand
      Holding the flame close to the body
      It should never be carried around the lab

      Q5.
      Arrange the following actions in the correct order when lighting a Bunsen burner.

      1 - Check the collar is in the closed position and the gas tap is off.
      2 - Use the nearest lit Bunsen burner to light the end of a splint.
      3 - Walk to your unlit Bunsen burner at a safe speed.
      4 - Turn the gas tap on.
      5 - Place your splint near the chimney. Your Bunsen should light an orange flame
      6 - Turn the collar to open the air hole to get a blue flame.

      Q6.
      Match each of the coloured flames to how open/closed the collar needs to be.

      Correct Answer:orange ‘safety’ flame,gas tap fully closed
      Correct Answer:blue ‘gentle heating’ flame,gas tap partially open
      Correct Answer:blue ‘roaring’ flame,gas tap fully open

      To help you plan your 7 science lesson on: Bunsen burners, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...