Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Reproduction and variation

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why offspring look similar but not identical to their parents and one another.

      Key learning points

      1. When organisms reproduce they make offspring of the same kind (species resemblance)
      2. Offspring inherit features from both parents, so they look similar to their parents and one another (family resemblance)
      3. Some features are inherited when DNA is passed from parents to offspring during reproduction
      4. Some features are caused (or changed) by an organism’s lifestyle and environment
      5. There is usually variation between offspring; they are not usually identical to their parents or one another

      Keywords

      • Reproduction - the process that creates new individuals of a species

      • Inherit - to pass on features from parent to offspring

      • DNA - the molecule that stores genetic information

      • Variation - differences between individuals within a species

      Common misconception

      Boys only inherit features from their father and girls only inherit features from their mother. All characteristics are caused by genes.

      The lesson consolidates understanding from Y7 that offspring inherit characteristics from both parents, and that some characteristics are caused (or changed) by an organism’s lifestyle and environment.

      Teacher tip

      In Task C, pupils will need to refer back to their completed Venn diagram (or a copy of the correctly completed version) from Task A.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the adult with the offspring it produces.

      An image in a quiz
      Correct Answer:frog,tadpole
      Correct Answer:butterfly,caterpillar
      Correct Answer:plant,seedling

      Q2.
      Which MRS GREN process describes the ability of an organism to make offspring?

      movement
      respiration
      growth
      Correct answer: reproduction
      nutrition

      Q3.
      Where is DNA stored in an animal cell?

      cytoplasm
      Correct answer: nucleus
      vacuole

      Q4.
      Where is DNA stored in a bacterial cell?

      nucleus
      vacuole
      Correct answer: cytoplasm

      Q5.
      How many biological parents does an organism have if it is made through sexual reproduction?

      one
      Correct answer: two
      three

      Q6.
      Who has the correct idea about reproduction?

      Correct answer: All living organisms can reproduce.
      Only organisms that make eggs or pollen can reproduce.
      All organisms reproduce by either laying eggs or giving birth to a baby.

      6 Questions

      Q1.
      A species is a group of organisms which can to make fertile offspring.

      Correct Answer: reproduce

      Q2.
      Offspring inherit features from both so they look similar to their family members.

      Correct Answer: parents

      Q3.
      True or false? Scars are examples of characteristics that can be inherited.

      An image in a quiz
      True
      Correct answer: False

      Q4.
      Which of these features are caused only by DNA?

      height
      Correct answer: blood type
      Correct answer: eye colour
      hair length

      Q5.
      Some of the variation between offspring that have the same parents is caused by the genes inherited from …

      the mother only.
      the father only.
      Correct answer: both parents.

      Q6.
      Features that are influenced by the environment typically have __________ variants than those influenced by genes alone.

      Correct answer: more
      fewer
      the same number of

      To help you plan your 8 science lesson on: Reproduction and variation, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...