Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Dates: questions with 'cuál', 'qué' and 'cuándo'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand and answer different questions about dates.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The vowel [u] is a weak vowel and it merges with [a] [e] and [o] to make a single syllable.
      2. 'Cuál' and 'qué' can be used to ask about today's date; 'cuándo' is used to ask about specific dates.
      3. 'Cuál' and 'cuándo' are followed by 'es'; qué is followed by a noun.
      4. Days of the week, months of the year and numbers 1-31 are used to understand and communicate dates.

      Keywords

      • Weak vowel - the vowel [u] which merges with [a], [e] and [o] to make a single syllable

      • Strong vowels - the vowels [a], [e], [u] which are pronounced separately when they appear next to each other

      • Cuál - question word meaning which

      • Qué - question word meaning what

      • Cuándo - question word meaning when

      Common misconception

      '¿Qué?' and '¿cuál?' are always interchangeable when asking for dates: '¿Qué es la fecha?' and '¿Cuál es la fecha?' are both correct.

      The natural way to ask the date in Spanish is '¿Cuál es la fecha de hoy?'. 'Cuál' is followed by ‘es’ and 'qué' is followed by a noun.

      Teacher tip

      Students can practise using the correct question word by working in pairs to research different Spanish-speaking festivals. Each pair chooses or is assgined a festival and then they ask questions like '¿Qué día es la fiesta?', '¿Cuál es la fecha de la fiesta?', '¿Cuándo es la fiesta?'.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word is feminine?

      día
      Correct answer: fiesta
      mes
      pueblo
      universo

      Q2.
      Order the days of the week.

      1 - lunes
      2 - martes
      3 - miércoles
      4 - jueves
      5 - viernes
      6 - sábado
      7 - domingo

      Q3.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:amar,to love, loving

      to love, loving

      Correct Answer:escuchar,to listen, listening

      to listen, listening

      Correct Answer:escribir,to write, writing

      to write, writing

      Correct Answer:leer,to read, reading

      to read, reading

      Correct Answer:practicar,to practise, practising

      to practise, practising

      Correct Answer:pronunciar,to pronounce, pronouncing

      to pronounce, pronouncing

      Q4.
      Order the words to say: 'my grandfather is tired and my grandmother is active'.

      1 - mi abuelo
      2 - está
      3 - cansado
      4 - y
      5 - mi abuela
      6 - es
      7 - activa

      Q5.
      Write in English: 'odias mis ideas'.

      Correct Answer: You hate my ideas.

      Q6.
      Write in Spanish: 'the food is perfect'.

      Correct Answer: La comida es perfecta.

      5 Questions

      Q1.
      '¿__________ es la fecha de hoy?'. Choose the correct missing word.

      Cuándo
      Correct answer: Cuál
      Qué
      Cómo

      Q2.
      Match the word with the missing sound.

      Correct Answer:[ua],g__po

      g__po

      Correct Answer:[ue],p__nte

      p__nte

      Correct Answer:[uo],antig__

      antig__

      Q3.
      Match the dates in words and numbers.

      Correct Answer:05/01,cinco de enero

      cinco de enero

      Correct Answer:10/02,diez de febrero

      diez de febrero

      Correct Answer:15/03,quince de marzo

      quince de marzo

      Correct Answer:22/05,veintidós de mayo

      veintidós de mayo

      Correct Answer:25/06,veinticinco de junio

      veinticinco de junio

      Correct Answer:31/07,treinta y uno de julio

      treinta y uno de julio

      Q4.
      Write in English: '¿Qué día es hoy?'.

      Correct Answer: What day is it today?

      Q5.
      Write in Spanish: 'When is your birthday?'.

      Correct Answer: ¿Cuándo es tu cumpleaños?

      To help you plan your 5 Spanish lesson on: Dates: questions with 'cuál', 'qué' and 'cuándo', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...