Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use adjectives accurately to describe how someone or something is.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The sound-symbol correspondence [ga], [ge], [gi], [go], [gu] can be contrasted for practice.
      2. Adjectives change according to the gender of the noun and follow nouns in description.
      3. '¿Cómo es?' means what is something like generally.

      Keywords

      • Adjective - a word that give information about a noun

      • ¿Cómo? - a question word meaning how?

      Common misconception

      The sound-spelling correspondences [ga], [ge], [gi], [go], [gu] sound the same in English and Spanish.

      The sound-spelling correspondences [ga], [go], [gu] are hard sounds and are similar in English. [Ge] and [gi] have a soft [g] sound and sound very different in Spanish and English.

      Teacher tip

      Provide lots of opportunity for pupils to practice the soft [g] sound as, for many pupils, it can be difficult to pronounce initially without repeated practice.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish and the English.

      Correct Answer:caminar,to walk, walking
      Correct Answer:nadar,to swim, swimming
      Correct Answer:el mar,the sea
      Correct Answer:el pueblo,the village
      Correct Answer:la playa,the beach
      Correct Answer:la montaña,the mountain

      Q2.
      'Caminar la playa con una pelota'. Which word needs adding to mean 'along'?

      de
      Correct answer: por
      a
      la
      con

      Q3.
      Adjectives appear after nouns. Which sentences are correct?

      el rojo globo
      Correct answer: el globo rojo
      la tarta bonita
      Correct answer: la bonita tarta

      Q4.
      Which adjectives could follow the noun 'playa'?

      bonito
      Correct answer: pequeña
      Correct answer: interesante
      Correct answer: elegante

      Q5.
      Match up the Spanish and the English.

      Correct Answer:la fruta,the fruit
      Correct Answer:el globo,the balloon
      Correct Answer:la pelota,the ball
      Correct Answer:el sombrero,the hat
      Correct Answer:la tarta,the cake

      Q6.
      'El globo en el pueblo.' What is the correct translation?

      Correct answer: The balloon in the village.
      The ball in the village.
      The ballon at the beach.
      The ball at the beach.

      6 Questions

      Q1.
      Which sound-symbol correspondence (SSC) is missing from these words? __to, tortu__, __lina

      Correct answer: ga
      ge
      gi
      go
      gu

      Q2.
      gema, gimnasia, gemelos, girasol. Which statement is correct?

      The words all begin with a hard [g] sound.
      Correct answer: The words all begin with a soft [g] sound.
      The words begin with a mixture of soft and hard [g] sounds.

      Q3.
      Adjectives agree with the number and gender of nouns. Match up the noun with its correct adjective.

      Correct Answer:el elefante,curioso
      Correct Answer:la tortuga,cansada
      Correct Answer:los osos,preparados
      Correct Answer:las ranas,contentas

      Q4.
      Match the Spanish and the English.

      Correct Answer:amable,kind
      Correct Answer:diferente,different
      Correct Answer:inteligente,intelligent
      Correct Answer:divertido,funny
      Correct Answer:demasiado,too

      Q5.
      Which adjectives are correct? La jirafa es demasiado .

      Correct answer: tranquila
      Correct answer: amable
      rápido
      perfectas
      serios

      Q6.
      Write in Spanish: 'What is the rabbit like?'

      Correct Answer: ¿Cómo es el conejo?, ¿Cómo es la coneja?

      To help you plan your 4 Spanish lesson on: At the zoo: adjective agreement, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...