Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      At the zoo: writing using a word list for reference

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write a description using a word list for reference and a range of adjectives.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [ga], [go] and [gu] have a hard ‘g’ sound; [ge] and [gi] have a softer ‘g’ sound.
      2. Symbols in a word list for reference provide with useful information about the type of word and noun gender.
      3. A word list for reference is a useful tool for independent writing.
      4. Understanding symbols in a word list allows us to use correct indefinite articles and adjectival agreement.

      Keywords

      • Indefinite article - the words 'un' and 'una', meaning 'a/an'

      • Noun - word for a person, place or thing

      • Adjective - word that gives information about a noun

      • Hay - Spanish word meaning 'there is' or 'there are'

      Common misconception

      A word list or dictionary gives you just the word and the definition.

      Word lists and dictionaries use symbols to give information on the type of word and the noun gender.

      Teacher tip

      Time could be allocated to allow pupils to look up additional animals using online reference sites or bilingual dictionaries.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which sound-symbol correspondence (SSC) is missing from these words? se__ndo; mucho __sto, __sano?

      ga
      ge
      gi
      go
      Correct answer: gu

      Q2.
      Which description best describes this group of words: gema, gimnasia, gusano, gato, girasol?

      The words all begin with a hard [g] sound.
      The words all begin with a soft [g] sound.
      Correct answer: The words begin with a mixture of soft and hard [g] sounds.

      Q3.
      Complete the sentence: Adjectives change depending on whether the noun they describe is masculine or ...

      Correct Answer: feminine

      Q4.
      'Es rápido y contento' could describe:

      Correct answer: el conejo
      la tortuga
      either el conejo or la tortuga
      neither el conejo nor la tortuga

      Q5.
      ¿Cómo es el elefante? Choose the response that says: 'The elephant is big and slow'.

      El elefante es lento y grande.
      Correct answer: El elefante es grande y lento.
      El elefante es serio y lento.
      El elefante es lento y serio.

      Q6.
      Write in Spanish: 'The rabbit is different and kind.'

      Correct Answer: El conejo es diferente y amabl

      6 Questions

      Q1.
      Which words have the same [g] sound as 'gato'?

      Correct answer: algo
      Correct answer: tortuga
      gema
      girasol
      Correct answer: guantes

      Q2.
      Match the Spanish and the English.

      Correct Answer:nervioso,nervous
      Correct Answer:inteligente,intelligent
      Correct Answer:rápido,fast
      Correct Answer:amable,nice, kind
      Correct Answer:divertido,fun, funny
      Correct Answer:serio,serious

      Q3.
      Which of the following sentences says: 'The tiger is too fast'?

      El tigre es rápido.
      El tigre es amable.
      Correct answer: El tigre es demasiado rápido.
      El tigre es demasiado amable.

      Q4.
      Match the Spanish and the English.

      Correct Answer:caminar,to walk, walking
      Correct Answer:nadar,to swim, swimming
      Correct Answer:el pueblo,the village
      Correct Answer:la playa,the beach
      Correct Answer:de,from, of
      Correct Answer:por,through, along, around

      Q5.
      Translate this sentence: 'Hay un conejo serio.'

      Correct Answer: There is a serious rabbit.

      Q6.
      Order the words to say: 'In the zoo, there is a curious bear'.

      1 - en
      2 - el
      3 - zoo
      4 - hay
      5 - un
      6 - oso
      7 - curioso

      To help you plan your 4 Spanish lesson on: At the zoo: writing using a word list for reference, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...