Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use 'ser' and 'estar' to learn about Christmas traditions in Peru.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. A range of familiar sound spelling correspondences can be practised in a traditional Peruvian Christmas carol.
      2. Singular 'ser' can be used to understand information about Christmas traditions in Peru.
      3. 'Estar' can be used to understand where things are and how people feel.
      4. 'Porque' can be used to connect ideas between clauses in a sentence.
      5. A huayno is a genre of popular music and dance from Peru. 'Niño manuelito' is a Christmas huayno.

      Keywords

      • Soy - part of the verb ‘ser’ meaning to be, being for general traits meaning I am

      • Es - part of the verb ‘ser’ meaning to be, being for general traits meaning she, he, it is

      • Estoy - part of the verb ‘estar’ meaning to be, being for location and temporary state meaning I am

      • Porque - word that connects ideas between clauses in a sentence meaning because

      Common misconception

      Christmas traditions and celebrations are the same in Peru, Spain and Great Britain.

      Each country has its own traditions and celebrations. Although there are similarities, each country has celebrations and traditions unique to its history and culture.

      Teacher tip

      You may like to explore this subject in more detail and allow pupils to research into Christmas traditions of other Spanish-speaking countries and compare them with the UK. You could also make some traditional decorations or some simple Spanish/Peruvian recipes to bring the subject to life.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which sound spelling correspondence is missing from these words? ma_ana, espa_ol, monta_a

      Correct Answer: ñ

      Q2.
      Match the Spanish and English numbers.

      Correct Answer:ocho,eight
      Correct Answer:doce,twelve
      Correct Answer:uno,one
      Correct Answer:siete,seven
      Correct Answer:diez,ten
      Correct Answer:dos,dos

      Q3.
      Which of these use 'tener' to mean to be, being?

      Correct answer: Tengo hambre.
      Correct answer: Tengo diez años.
      Tengo un conejo.
      Tengo un estuche.
      Correct answer: Tengo sed.

      Q4.
      Which of these words do you need to say 'I am eleven years old'?

      Correct answer: once
      Correct answer: tengo
      cuántos
      tienes
      Correct answer: años

      Q5.
      ¿Cuántos años tienes? Answer this question by saying 'I am eight years old'

      Correct Answer: Tengo ocho años., tengo 8 años

      Q6.
      Order these words to ask: 'How old are you?'

      1 - tienes
      2 - años
      3 - cuántos

      6 Questions

      Q1.
      Which line from the 'huayno' has all the sound spelling correspondences [que], [qui], [n] and [ñ]?

      Correct answer: Niño Manuelito, ¿qué quieres comer?
      Torrejitas frtitas, envueltas en miel.
      Mi canchita te la traigo
      Molidita te la traigo

      Q2.
      'La Nochebuena' is celebrated on which day?

      Christmas Day
      Correct answer: Christmas Eve
      Boxing Day
      New Year's Day

      Q3.
      What is a 'huayno'?

      a Peruvian dish
      Correct answer: a type of Peruvian music
      a place

      Q4.
      Match the Spanish and the English.

      Correct Answer:la Nochebuena,Christmas Eve
      Correct Answer:Navidad,Christmas
      Correct Answer:villancicos,carols
      Correct Answer:fuegos artificiales,fireworks

      Q5.
      Which of the following sentences say 'I am happy because I speak with the family'.

      Estoy feliz porque hablo can un familiar.
      Estoy triste porque hablo con la familia.
      Estoy triste porque canto con la familia.
      Correct answer: Estoy feliz porque hablo can la familia.

      Q6.
      Complete the translation: I am curious because I receive a gift. Estoy curioso recibo un regalo.

      Correct Answer: porque

      To help you plan your 4 Spanish lesson on: Christmas celebrations in Peru, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...