Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use 'tener' to mean 'to have, having', and with certain nouns to mean 'to be, being'.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The sounds [n] and [ñ] are pronounced differently.
      2. The verb 'tener' can mean 'to have, having' but also 'to be, being'.

      Keywords

      • [ñ] - pronounced as in 'español'

      • Tengo - part of the verb 'tener' and meaning 'I have'; with some nouns 'tengo' also translates as 'I am'

      • Tiene - part of the verb 'tener' and meaning 'she, he it has'; with some nouns 'tiene' also translates as 'she, he, it is'

      Common misconception

      [n] and [ñ] make the same sound.

      The sounds [n] and [ñ] are pronounced differently. [ñ] is pronounced as in 'español'.

      Teacher tip

      It may be helpful to provide additional opportunities to practise the dual use of 'tener' for pupils to develop their confidence with using it for 'to be' rather than 'to have'.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'Mi tortuga es largo y mi gato es gigante.' How many hard [g] sounds can you spot in this sentence?

      Correct Answer: 4, four

      Q2.
      Which word means 'your'?

      Correct answer: tu
      mi
      un
      el

      Q3.
      Match the Spanish and the English.

      Correct Answer:tú hablas,you speak
      Correct Answer:tú tienes,you have
      Correct Answer:tu casa,your house
      Correct Answer:tu perro,your dog

      Q4.
      'You have your book.' Which is the correct translation?

      Tú tienes tú libro.
      Tu tienes tu libro.
      Tu tienes tú libro.
      Correct answer: Tú tienes tu libro.

      Q5.
      Order the words to say: 'My favourite animal is the bear.'

      1 - mi
      2 - animal
      3 - favorito
      4 - es
      5 - el
      6 - oso

      Q6.
      Which of these are my favourite things?

      Correct answer: Mi animal favorito es el conejo.
      Correct answer: Mi actividad favorita es el fútbol.
      Tu animal favorito es el elefante.
      Tu clase favorita es el inglés.
      Correct answer: Mi libro favorito es 'Mystery Maze'.

      6 Questions

      Q1.
      Which sound-spelling correspondence is missing from these words? ma_ana, monta_a, espa_ol

      Correct Answer: ñ

      Q2.
      Match the English and Spanish.

      Correct Answer:tener,to have, having
      Correct Answer:diferente,different
      Correct Answer:inteligente,intelligent
      Correct Answer:demasiado,too
      Correct Answer:amable,kind
      Correct Answer:divertido,fun, funny

      Q3.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:el hambre,(the) hunger
      Correct Answer:la sed,(the) thirst
      Correct Answer:la razón,(the) reason
      Correct Answer:el año,(the) year

      Q4.
      Which sentences use 'tener' as 'to have, having'?

      Correct answer: Tengo un sombrero.
      Correct answer: Tiene una tortuga.
      Tengo razón.
      Tiene sed.
      Tengo ocho años.

      Q5.
      Order the words to say: 'I need my bottle. I am thirsty.'

      1 - necesito
      2 - mi
      3 - botella
      4 - tengo
      5 - sed

      Q6.
      Write in Spanish: 'I am eight years old and she is correct'.

      Correct Answer: Tengo ocho años y tiene razón.

      To help you plan your 4 Spanish lesson on: I'm hungry: 'tener' meaning 'be', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...