Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe some of my favourite things.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Possessive adjectives are a type of determiner.
      2. Use 'mi' to say 'my' before a singular Spanish noun.
      3. Use 'tu' to say 'your' before a singular Spanish noun.
      4. Spanish possessives 'mi' and 'tu' do not change for the gender of the noun.
      5. When 'tú' has an accent, it is a subject pronoun and goes before the verb.

      Keywords

      • Mi - possessive adjective meaning 'my'

      • Tu - possessive adjective meaning 'your'

      • - subject pronoun meaning 'you'

      Common misconception

      'Tu' and 'tú' mean the same thing.

      'Tu' is a possessive adjective used to say 'your' in Spanish. 'Tú' is a subject pronoun meaning 'you'.

      Teacher tip

      During the activities in Learning Cycle 2, distinguising between tu and tú, using whiteboards to check the correct spelling of both words could be helpful to assess pupils' understanding and accuracy.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The sounds [go], [ga], [ge], [gi] .

      all have hard [g] sounds
      all have soft [g] sounds
      Correct answer: have a mix of hard and soft [g] sounds

      Q2.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:pasar,to spend, spending (time)
      Correct Answer:la semana,the week
      Correct Answer:la manaña,the morning
      Correct Answer:el tiempo,the time
      Correct Answer:por,through, around, along
      Correct Answer:visitar,to visit, visting

      Q3.
      Which of the belongings are yours?

      mi bolígrafo
      mi estuche
      Correct answer: tu libro
      Correct answer: tu mochila
      Correct answer: tu léon

      Q4.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:mi semana fantástica,my fantastic week
      Correct Answer:tu jirafa alta,your tall giraffe
      Correct Answer:mi cama baja,my low bed
      Correct Answer:tu libro gris,your grey book

      Q5.
      Write in Spanish: 'My house and your friend'.

      Correct Answer: Mi casa y tu amigo., Mi casa y tu amiga.

      Q6.
      Order the words to say: 'Your favourite book is small and blue'.

      1 - tu
      2 - libro
      3 - favorito
      4 - es
      5 - pequeño
      6 - y
      7 - azul

      6 Questions

      Q1.
      Which word has a soft [g] sound?

      guerra
      guiso
      gato
      goma
      Correct answer: gema

      Q2.
      'Mi conejo Gerardo es muy tranquilo pero es gigante.' How many soft [g] sounds can you spot in this sentence?

      Correct Answer: 3, three

      Q3.
      Match the Spanish and the English.

      Correct Answer:Tu gato favorito,Your favourite cat
      Correct Answer:Tú lees un libro,You read a book
      Correct Answer:Tu idioma es inglés,Your language is English
      Correct Answer:Tú hablas inglés,You speak English

      Q4.
      'My favourite animal is a horse.' Which translation is correct?

      Correct answer: Mi animal favorito es el caballo.
      Tu animal favorito es el caballo.
      Mi favorito animal es un caballo.
      Tu favorito animal es el caballo.

      Q5.
      Order the words to say: 'My favourite animal is the tortoise'.

      1 - mi
      2 - animal
      3 - favorito
      4 - es
      5 - la
      6 - tortuga

      Q6.
      Write in Spanish: 'You read with your dog'.

      Correct Answer: Tú lees con tu perro., Lees con tu perro.

      To help you plan your 4 Spanish lesson on: My favourite things, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...