Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe Spain using 'muchos' and 'muchas'.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Reading aloud known and unknown words improves pronunciation and knowledge of sound-spelling correspondences.
      2. Revising and extending vocabulary improves comprehension and communication skills.
      3. 'Muchos'/'muchas' means 'many', 'a lot', 'lots of'. These are used before plural nouns.
      4. The spelling of 'muchos'/'muchas' changes to match gender and number.

      Keywords

      • Muchos - a word meaning many, a lot, a lot of, used before masculine plural nouns

      • Muchas - a word meaning many, a lot, a lot of, used before feminine plural nouns

      Common misconception

      Because 'muchos' and 'muchas' are plural, you don't need to pluralise the noun that follows them.

      The agreement of 'muchos' and 'muchas' must be in both gender and number so the nouns must be pluralised too, e.g. 'muchas playas', 'muchos pueblos'.

      Teacher tip

      This lesson provides a good opportunity for pupils to research different Spanish cities. They could use their knowledge of geographical features as a checklist. Some pupils may also like to extend their vocabulary by finding out words for other features such as streams, hills, cliffs etc.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'Normalmente escucho música __________ mis amigas'. Choose the correct missing word.

      Correct answer: con
      de
      muy
      para
      sobre

      Q2.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:aprender,to learn, learning

      to learn, learning

      Correct Answer:hablar,to speak, speaking

      to speak, speaking

      Correct Answer:jugar,to play, playing

      to play, playing

      Correct Answer:leer,to read, reading

      to read, reading

      Correct Answer:mirar,to look, looking

      to look, looking

      Correct Answer:practicar,to practise, practising

      to practise, practising

      Q3.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:lugar (m),place

      place

      Correct Answer:guitarra (f),guitar

      guitar

      Correct Answer:información (f),information

      information

      Correct Answer:piso (m),flat

      flat

      Correct Answer:playa (f),beach

      beach

      Correct Answer:trabajo (m),work

      work

      Q4.
      Order the words to say: 'there are not many rooms in the house'.

      1 - no
      2 - hay
      3 - muchas
      4 - habitaciones
      5 - en
      6 - la
      7 - casa

      Q5.
      Write in English: 'escriben en el jardín'.

      Correct Answer: they write in the garden, they are writing in the garden, they're writing in the garden

      Q6.
      Write in Spanish: 'I swim in the lake'.

      Correct Answer: nado en el lago, yo nado en el lago

      4 Questions

      Q1.
      Match the words and missing sounds.

      Correct Answer:c__derno,[ua]

      [ua]

      Correct Answer:c__dad,[iu]

      [iu]

      Correct Answer:p__blo,[ue]

      [ue]

      Correct Answer:desp__s,[ué]

      [ué]

      Correct Answer:tamb__n,[ié]

      [ié]

      Correct Answer:p__s,[aí]

      [aí]

      Q2.
      Order the words to say: 'the fun game and the fun toys'.

      1 - el
      2 - juego
      3 - divertido
      4 - y
      5 - los
      6 - juguetes
      7 - divertidos

      Q3.
      Write in Spanish: 'lots of dogs and lots of friends (m)'.

      Correct Answer: muchos perros y muchos amigos

      Q4.
      Write in Spanish: 'lots of ideas and lots of words'.

      Correct Answer: muchas ideas y muchas palabras

      To help you plan your 6 Spanish lesson on: In Spain: 'muchos' and 'muchas', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...