Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Do you hate mornings? Opinion verbs 'I', 'you', 'she, he'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can ask and answer questions about my and others' opinions.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Testing yourself on vocabulary helps you remember words and identify which words need more practice.
      2. In Spanish, the definite article (the word for the), changes according to gender and number: el, la, los and las.
      3. The opinion verbs 'amar' and 'odiar' can be used to say what you and others like or dislike.
      4. The endings for singular persons are -o for 'I', -as for 'you' and -a for 'she, he, it'.
      5. Subject pronouns (yo, tú, él and ella) are useful for comparing one person with another.

      Keywords

      • Definite article - word for 'the', which changes according to gender and number

      • Opinion verb - verb that shows what someone thinks, feels or believes about something

      Common misconception

      We use opinion verbs without the definite article in Spanish as in English, e.g. I love Spanish.

      In Spanish, opinion verbs always use the definite article before nouns, e.g. Amo el español.

      Teacher tip

      Using familiar vocabulary, pupils could adapt Guess Who game and play alternative versions to practise opinion verbs and revise other Spanish words.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:,you
      Correct Answer:él,he
      Correct Answer:yo,I
      Correct Answer:ella,she

      Q2.
      Which of these Spanish nouns are masculine?

      Correct answer: gato
      playa
      mañana
      Correct answer: idioma
      Correct answer: perro

      Q3.
      Order the Spanish numbers from smallest to biggest.

      1 - uno
      2 - tres
      3 - cinco
      4 - siete
      5 - nueve
      6 - once
      7 - doce

      Q4.
      Translate into English: 'Yo tengo un gato pero ella tiene un conejo'.

      I have a cat and she has a rabbit.
      I have a dog but she has a cat.
      Correct answer: I have a cat but she has a rabbit.
      She has a cat but I have a dog.
      You have a rabbit and I have a dog.

      Q5.
      Match the Spanish conjunctions to the English.

      Correct Answer:pero,but
      Correct Answer:también,also, too
      Correct Answer:y,and
      Correct Answer:porque,because
      Correct Answer:cuando,when
      Correct Answer:o,or

      Q6.
      Translate into Spanish: 'there are 10 books in my class'.

      Correct Answer: Hay diez libros en mi clase.

      6 Questions

      Q1.
      Order these Spanish numbers from biggest to smallest.

      1 - doce
      2 - diez
      3 - ocho
      4 - seis
      5 - cuatro
      6 - dos
      7 - uno

      Q2.
      Which Spanish nouns (plurals) have the incorrect definite articles.

      los idiomas
      Correct answer: las bocadillos
      las botellas
      Correct answer: las ordenadores
      Correct answer: los frutas

      Q3.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:él ama los idiomas,he loves languages
      Correct Answer:yo amo los idiomas,I love languages
      Correct Answer:tú amas los idiomas,you love languages
      Correct Answer:ella ama los idiomas,she loves languages
      Correct Answer:amar los idiomas,to love languages

      Q4.
      Translate this sentence into Spanish: 'she loves tortoises'.

      Correct Answer: Ella ama las tortugas

      Q5.
      Which Spanish sentence means 'you hate fruit but she hates cake'.

      Tú odias la fruta y ella odia la fruta también.
      Correct answer: Tú odias la fruta pero ella odia la tarta.
      Ella odia la fruta pero él odia los bocadillos.
      Tú amas la fruta pero ella odia la fruta.
      Tú odias la fruta pero ella ama la tarta.

      Q6.
      Translate 'he hates mornings' into Spanish.

      Correct Answer: Él odia las mañanas

      To help you plan your 4 Spanish lesson on: Do you hate mornings? Opinion verbs 'I', 'you', 'she, he', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...