Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      In class: asking intonation questions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can greet others and use ‘estoy’ and ‘estás’ to ask and answer yes/no questions about where someone is.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The sound-symbol correspondence [u] sounds like the ‘u’ in the Spanish word ‘universo’.
      2. ‘Estás’ means 'you are' when talking about location.
      3. A statement becomes a 'yes/no' question by raising your tone of voice at the end.

      Keywords

      • [u] - pronounced as in 'universo'

      • Estás - part of the verb 'estar' - 'to be, being', meaning 'you are'

      Common misconception

      You have to swap words around to make yes/no questions in Spanish.

      'You are' does not swap around to 'Are you ...?' in Spanish because 'you are' is one word, 'estás'. Spanish yes/no questions can be made simply by raising the tone of voice at the end of any statement.

      Teacher tip

      Making use of register routines is an effective way for pupils to practise previously taught language.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Respond to this greeting in Spanish: 'Hello!'

      Correct Answer: hola, Hola, 'Hola!', Hola!, 'Hola'

      Q2.
      Which of these is the Spanish word for 'absent'?

      Correct answer: ausente
      presente
      aquí
      allí

      Q3.
      Which of these sentences might you use to answer the register in class?

      Correct answer: Estoy presente.
      Correct answer: Estoy aquí.
      Correct answer: Está ausente.
      Estoy ausente.

      Q4.
      Match these Spanish words to their English meanings.

      Correct Answer:cama,bed
      Correct Answer:casa,house
      Correct Answer:hola,hello
      Correct Answer:dos,two
      Correct Answer:alto,tall
      Correct Answer:con,with

      Q5.
      Which of these words include both the [a] and the [o] sounds?

      Correct answer: hola
      casa
      dos
      Correct answer: alto

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following words include the [u] sound?

      Correct answer: universo
      Correct answer: Perú
      Correct answer: Rubén
      hola

      Q2.
      Match these Spanish greetings to their English translations.

      Correct Answer:buenos días,good morning
      Correct Answer:buenas tardes,good afternoon
      Correct Answer:adiós,goodbye
      Correct Answer:hola,hello

      Q3.
      Which of these means 'you are' in Spanish?

      estoy
      Correct answer: estás
      está

      Q4.
      To change a statement into a question, you raise your at the end.

      Correct Answer: voice, intonation, tone

      Q5.
      Which of these means 'Are you in Spain?' in Spanish?

      Estás en España.
      Correct answer: ¿Estás en España?
      Estoy en España.
      ¿Estoy en España?

      Q6.
      Change the following statement into a question: 'Estás presente.'

      Correct Answer: ¿Estás presente?, ¿estás presente?

      To help you plan your 3 Spanish lesson on: In class: asking intonation questions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...