Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      I am happy: the verb 'ser', 'soy' and 'es'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand ‘soy’ and ‘es’ with adjectives describing what I and someone else are like in general.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The sound-symbol correspondences [e] and [i] can be practised with a range of adjectives like ‘feliz’ and ‘interesante’.
      2. The verb ‘ser’ means 'to be, being' when describing general traits.
      3. ‘Soy’ means ‘I am’, ‘es’ means ‘she, he, it is’ when describing general traits.

      Keywords

      • [e] and [i] - pronounced as in 'elefante' and 'idea'

      • Ser - the verb 'to be, being'

      • Soy - part of the verb 'to be', meaning 'I am'

      • Es - part of the verb 'to be', meaning 'she, he, it is'

      • General traits - characteristics that are not likely to change

      Common misconception

      The word 'serious' follows the same pattern as the word 'nervous', resulting in 'nervioso' and 'serioso'.

      In Spanish, the word 'serious' is 'serio'. It does not follow the same pattern as the word 'nervioso' that translates as 'nervous'.

      Teacher tip

      Next lesson, after taking the register in Spanish ('Estoy presente', 'Está ausente'), pupils can describe themselves using a single sentence: 'Soy curioso.'

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match each of these Spanish words to the correct English translations.

      Correct Answer:feliz,happy
      Correct Answer:elegante,elegant
      Correct Answer:triste,sad
      Correct Answer:tranquilo,calm

      Q2.
      Which of these is an adjective?

      clase
      Correct answer: tranquilo
      ahora

      Q3.
      Which adjectives describe something masculine?

      lenta
      Correct answer: contento
      Correct answer: tranquilo
      curiosa
      Correct answer: preparado

      Q4.
      Which of the following adjectives do not change their ending when referring to a male or female person?

      nervioso
      Correct answer: feliz
      Correct answer: elegante
      contenta

      Q5.
      How do you say 'she, he, it is' in Spanish to describe temporary traits?

      Correct Answer: está

      Q6.
      How do you say 'I am' in Spanish to describe temporary traits?

      Correct Answer: estoy

      5 Questions

      Q1.
      What does the verb 'ser' mean?

      Correct answer: to be, being
      to have, having
      to be serious

      Q2.
      Which of these words are used to describe a general trait?

      estoy
      Correct answer: soy
      está
      Correct answer: es

      Q3.
      Match each of these Spanish words to the correct English translations.

      Correct Answer:lento ,slow
      Correct Answer:elegante,elegant
      Correct Answer:rápido,quick
      Correct Answer:tranquilo,calm
      Correct Answer:feliz,happy
      Correct Answer:nervioso,nervous

      Q4.
      How would you say 'serious' (masculine or feminine) in Spanish?

      Correct Answer: serio, Serio, seria, Seria

      Q5.
      How would you say 'She is calm.' (in general) in Spanish?

      Está tranquilo.
      Es tranquilo.
      Está tranquila.
      Correct answer: Es tranquila.

      To help you plan your 3 Spanish lesson on: I am happy: the verb 'ser', 'soy' and 'es', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...