Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Today vs. in general: 'somos' and 'estamos'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can say how we are today and in general.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. In Spanish, syllables often come in consonant-vowel pairs. Each syllable in a word is pronounced fully.
      2. When describing more than one, adjectives end in -os if the noun is masculine and -as if it's feminine.
      3. When an adjective ends in -es, it can describe a masculine or feminine plural noun.
      4. To mean 'we are' for location and temporary state, use 'estamos'.
      5. To mean 'we are' for general traits, use 'somos'.

      Keywords

      • Syllable - a unit of sound within a word

      • Adjective - a word that gives information about a noun

      • Estamos - we are for location and temporary states, part of the verb 'estar'

      • Somos - we are for general traits, part of the verb 'ser'

      Common misconception

      There is one way to say 'we are' in Spanish.

      There are two ways to say 'we are' in Spanish. Estamos is used to say 'we are' for location and temporary state. Somos is used to say 'we are' for general traits.

      Teacher tip

      You could explore consonant-vowel syllables in more detail by splitting up additional words (e.g. adjectives), reading them aloud and counting the syllables together.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:ahora,now
      Correct Answer:siempre,always
      Correct Answer:normalmente,normally
      Correct Answer:hoy,today
      Correct Answer:buenos días,good morning
      Correct Answer:buenas tardes,good afternoon

      Q2.
      Order these words to say 'normally we are active but today we are ill'.

      1 - normalmente
      2 - somos
      3 - activos
      4 - pero
      5 - hoy
      6 - estamos
      7 - enfermos

      Q3.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:buscar,to search, searching
      Correct Answer:escuchar,to listen, listening
      Correct Answer:ser,to be, being (permanent traits)
      Correct Answer:estar,to be, being (temporary states)
      Correct Answer:tener,to have, having
      Correct Answer:terminar,to end, ending

      Q4.
      'La profesora es muy .' Which words could complete this sentence?

      enfermo
      Correct answer: elegante
      cansado
      nervioso
      Correct answer: rara

      Q5.
      'Ahora tu estás muy cansada.' Translate this sentence into English.

      Correct Answer: You are very tired now., Now you are very tired.

      Q6.
      'We are always independent.' Translate this sentence into Spanish.

      Correct Answer: Siempre somos independientes.

      6 Questions

      Q1.
      Order these numbers from smallest to biggest.

      1 - uno
      2 - tres
      3 - cuatro
      4 - seis
      5 - ocho
      6 - nueve
      7 - diez

      Q2.
      Which word means 'strange'?

      enferma
      preparada
      tranquila
      Correct answer: rara
      nerviosa

      Q3.
      Which word is a conjunction?

      muy
      tranquilo
      Correct answer: y
      grupo
      está

      Q4.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:estoy,I am (temporary state)
      Correct Answer:estás,you are (temporary state)
      Correct Answer:está,she, he, it is (temporary state)
      Correct Answer:soy,I am (permanent trait)
      Correct Answer:eres,you are (permanent trait)
      Correct Answer:es,she, he, it is (permanent trait)

      Q5.
      'Estamos perdidos hoy'. Translate this sentence into English.

      Correct Answer: Today we are lost., We are lost today., We're lost today., Today we're lost.

      Q6.
      'The tortoise is always slow.' Translate this sentence into Spanish.

      Correct Answer: La tortuga siempre es lenta.

      To help you plan your 5 Spanish lesson on: Today vs. in general: 'somos' and 'estamos', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...