Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      It's summer! Singular forms of 'hacer'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can say what I and others do in the summer.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Sound-spelling correspondences [r] and [rr] look similar and have the same letter; however, they make a different sound.
      2. Verbs communicate what I and others do or how they are.
      3. Hacer is an irregular -er verb in the 'I' form. I do is hago.
      4. Regular verbs follow regular rules; we change the -ar and -er infinitives to match the person doing the verb.
      5. To say 'she, he, it' with regular -er and -ar verbs, remove the -er / -ar. For -ar verbs, add -a, and for -er, add -e.

      Keywords

      • Hago - I do, part of the verb 'hacer' meaning to do, doing

      • Haces - you do, part of the verb 'hacer'

      • Hace - she, he, it does, part of the verb 'hacer'

      Common misconception

      The sound-spelling correspondences [r] and [rr] look similar so are pronounced the same way.

      [r] and [rr] are pronounced differently. The [r] is a soft sound like a quick tap of your tongue and the [rr] is a rolling sound - your tongue vibrates or rolls, like when you make the sound of a telephone ring - brrrrring, brrrrring!

      Teacher tip

      For the final written task, the final text could be written on postcards and displayed in the classroom. Pupils could also read their texts out to a partner or to the class to practise accurate pronounciation.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:aprender,to learn, learning
      Correct Answer:bailar,to dance, dancing
      Correct Answer:beber,to drink, drinking
      Correct Answer:caminar,to walk, walking
      Correct Answer:cantar,to sing, singing
      Correct Answer:comer,to eat, eating

      Q2.
      Which word means a 'drawing'?

      casa
      familia
      Correct answer: dibujo
      bocadillo
      fiesta

      Q3.
      Order the words to say 'in the morning I read a romantic book'.

      1 - por
      2 - la
      3 - mañana
      4 - leo
      5 - un
      6 - libro
      7 - romántico

      Q4.
      Order the months from the end of the year to the beginning of the year.

      1 - noviembre
      2 - octubre
      3 - agosto
      4 - julio
      5 - junio
      6 - febrero
      7 - enero

      Q5.
      'Hago una tarta en la cocina.' Translate this sentence into English.

      Correct Answer: I make a cake in the kitchen

      Q6.
      'In the afternoon he swims in the sea.' Translate this sentence into Spanish.

      Correct Answer: Por la tarde nada en el mar, Por la tarde él nada en el mar

      6 Questions

      Q1.
      Which words have a masculine gender?

      montaña
      Correct answer: pueblo
      piscina
      Correct answer: jardín
      verdad

      Q2.
      'Mi gato es muy viejo __________bastante feliz.' Which word completes this sentence?

      perro
      caro
      Correct answer: pero
      con
      carro

      Q3.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:escribir,to write, writing
      Correct Answer:escuchar,to listen, listening
      Correct Answer:estar,to be, being (temporary states)
      Correct Answer:hablar,to speak, speaking
      Correct Answer:mirar,to look, looking
      Correct Answer:nadar,to swim, swimming

      Q4.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:divertido,fun, funny
      Correct Answer:interesante,interesting
      Correct Answer:útil,useful
      Correct Answer:diferente,different
      Correct Answer:nuevo,new
      Correct Answer:serio,serious

      Q5.
      Order the words to say 'normally I do lots of sport during the week'.

      1 - normalmente
      2 - hago
      3 - mucho
      4 - deporte
      5 - durante
      6 - la
      7 - semana

      Q6.
      'I play the guitar with friends.' Translate this sentence into Spanish.

      Correct Answer: Toco la guitarra con amigos, Yo toco la guitarra con amigos, Yo toco la guitarra con amigas, Toco la guitarra con amigas

      To help you plan your 5 Spanish lesson on: It's summer! Singular forms of 'hacer', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...