Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What I have at home and in school: 'y' meaning 'and'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use ‘y’ meaning ‘and’ with nouns to speak and write about the belongings I have. I can read aloud new words with [ce].

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Sound-symbol correspondence [ce] is different in Spanish and English and benefits from frequent practice.
      2. Practising nouns helps us remember the word and the gender.
      3. A conjunction is a word that is used to connect words and phrases; the Spanish conjunction 'y' means 'and'.
      4. 'y' can connect two nouns in a sentence. E.g., Tengo una mochila y un bolígrafo.

      Keywords

      • [ce] - sound-symbol correspondence

      • Conjunction - a word used to connect words and phrases

      • Y - Spanish conjunction meaning ‘and’

      Common misconception

      English and Spanish sound-spelling links are the same.

      Sound-symbol correspondence [ce] is different in Spanish and English and reading aloud Spanish words with [ce] leads to more secure knowledge.

      Teacher tip

      Repeating speaking activities immediately, one or more times, improves fluency and deepens vocabulary knowledge.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which words have a hard 'c' sound?

      Correct answer: casa
      doce
      centro
      Correct answer: cuaderno
      dulce

      Q2.
      Which noun is masculine?

      una fruta
      Correct answer: un bolígrafo
      una cámara

      Q3.
      Which noun is feminine?

      Correct answer: una pelota
      un teléfono
      un cuaderno

      Q4.
      Match the Spanish and English verb meanings.

      Correct Answer:ser,to be, being (trait)

      to be, being (trait)

      Correct Answer:tener,to have, having

      to have, having

      Correct Answer:estar,to be, being (location, state)

      to be, being (location, state)

      Q5.
      Match the Spanish and English verb meanings.

      Correct Answer:estoy,I am (location, state)

      I am (location, state)

      Correct Answer:tengo,I have

      I have

      Correct Answer:soy,I am (trait)

      I am (trait)

      Q6.
      Which words mean 'a/an' in Spanish?

      en
      Correct answer: una
      Correct answer: un
      de
      hola

      6 Questions

      Q1.
      Read aloud. "Veo doce dulces en una clase." How many hard 'c' sounds are there in this sentence?

      Correct Answer: 1, one

      Q2.
      Choose the correct verb to fill the gap. de Birmingham.

      Tengo
      Estoy
      Correct answer: Soy

      Q3.
      Choose the correct verb to fill the gap. en clase.

      Soy
      Correct answer: Estoy
      Tengo

      Q4.
      Write the Spanish word for the conjunction 'and'.

      Correct Answer: y

      Q5.
      Choose the Spanish sentence that means 'I have a ball and a school bag'.

      Tengo una mochila y una pelota.
      Tener una pelota y una mochila
      Correct answer: Tengo una pelota y una mochila.

      Q6.
      Put the Spanish words in order to mean, 'I have an exercise book and a camera.'

      1 - tengo
      2 - un
      3 - cuaderno
      4 - y
      5 - una
      6 - cámera

      To help you plan your 3 Spanish lesson on: What I have at home and in school: 'y' meaning 'and', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...