Lesson 9 of 12
  • Year 9

Comparing people and places

Lesson 9 of 12
  • Year 9

Comparing people and places

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will be comparing people and places using 'más'/'menos'/'menor'/'mayor'. We will also look at adjectival agreement in the singular form.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf
Share with pupils

11 Questions

Q1.
AR verb endings are the same in the ‘ ___’ form of present/preterite

I
they
Correct answer: we

Q2.
We use ‘-aron’ for the ______ form of the verb in the preterite tense.

I
Correct answer: they
we

Q3.
.... means 'they travel'

viajamos
Correct answer: viajan
viajaron

Q4.
Translate: “Visitaron varios sitios de interés”

Correct answer: They visited several places of interest
We visit several places of interest
We visited several places of interest

Q5.
‘They visited’ is

visitamos
Correct answer: visitaron
vistan

The next 5 questions cover some very common words you will need in Spanish in KS3. These words are very important because they give away or subtly change the meaning of a sentence. Select the correct meaning for each word. When you get your score, check your answers and write down any of these words that you didn't know.

Q7.
más que

less than
Correct answer: more than
moreover

Q8.
menos que

Correct answer: less than
more than
moreover

Q9.
mismo

for
from
Correct answer: same

Q10.
tan

Correct answer: so
so few
so many

Q11.
similar

Correct answer: similar
simile
smile

11 Questions

Q1.
The word for 'more' in Spanish is

Correct answer: más
menos
mucho

Q2.
The word for 'less' in Spanish is

más
Correct answer: menos
muy

Q3.
.... means 'younger'

mayor
Correct answer: menor

Q4.
Translate: "Gema es menor que Juan"

Gema is less than Juan
Gema is older than Juan
Correct answer: Gema is younger than Juan

Q5.
Translate: “The boss is stronger than the director”

El director es más fuerte que el jefe
Correct answer: El jefe es más fuerte que el director
El jefe es menos fuerte que el director

The next 5 questions cover some very common words you will need in Spanish in KS3. These words are very important because they give away or subtly change the meaning of a sentence. Select the correct meaning for each word. When you get your score, check your answers and write down any of these words that you didn't know.

Q7.
este

that
Correct answer: this
those

Q8.
esta

that
Correct answer: this
those

Q9.
estos

that
them
Correct answer: these

Q10.
estas

that
them
Correct answer: these

Q11.
está

Correct answer: he/she/it is
that
this