Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Possessions at a crime scene: 'mío/a', 'tuyo/a' and 'suyo/a'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use demonstrative and possessive adjectives to describe evidence and identify who it belongs to at the crime scene.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. To say ‘that’ for a singular masculine noun, use ‘ese’, and for a singular feminine noun, use ‘esa'.
      2. To say ‘this’ for a singular masculine noun, use ‘este’, and for a singular feminine noun, use ‘esta’.
      3. To talk about possessions we use possessive adjectives.
      4. After a singular masculine noun, use 'mío' - 'mine', 'tuyo' - 'yours' and 'suyo' - 'his, hers'.
      5. After a singular feminine noun, use 'mía' - 'mine', 'tuya' - 'yours' and 'suya' - 'his, hers'.

      Keywords

      • Demonstrative adjectives - specifies a particular noun, indicating ‘this’, ‘that’, ‘these’ or ‘those’

      • Possessive adjectives - a word that goes before a noun to show ownership or belonging

      Common misconception

      'Esta' means both 'this' and 'she, he, it is'.

      ‘Esta’ is a demonstrative adjective, it means ‘this’ and goes before a noun. ‘Está’ is a verb, means ‘she, he, it is’ and describes an state or location. As there is an accent, we must stress the last syllable.

      Teacher tip

      The teacher might ask the students to read the dialogue in Task D2 in pairs. Reading aloud is a good way to practise pronunciation and intonation, an effective method for improving speaking confidence and it is helpful for developing fluency and comprehension skills.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'Caminamos __________ el parque.' Choose the correct missing word.

      de
      con
      sin
      sobre
      Correct answer: por

      Q2.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:continuar,to continue, continuing

      to continue, continuing

      Correct Answer:convencer,to convince, convincing

      to convince, convincing

      Correct Answer:desear,to wish, want

      to wish, want

      Correct Answer:entregar,to deliver, delivering

      to deliver, delivering

      Correct Answer:imaginar,to imagine, imagining

      to imagine, imagining

      Correct Answer:prometer,to promise, promising

      to promise, promising

      Q3.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:amor (m),love

      love

      Correct Answer:carerra (f),career

      career

      Correct Answer:enemigo (m),enemy

      enemy

      Correct Answer:jefe (m),boss

      boss

      Correct Answer:negocio (m),business

      business

      Correct Answer:reunión (f),meeting

      meeting

      Q4.
      Order the words to say: 'there was a knight and he had a weapon'.

      1 - había
      2 - un
      3 - caballero
      4 - y
      5 - tenía
      6 - una
      7 - arma

      Q5.
      Write in English: 'trabajo en una universidad'.

      Correct Answer: I work in a university, I work at a university

      Q6.
      Write in Spanish: 'she signs her name'.

      Correct Answer: firma su nombre, ella firma su nombre

      4 Questions

      Q1.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:ese delito,that crime

      that crime

      Correct Answer:esa mentira,that lie

      that lie

      Correct Answer:este delito,this crime

      this crime

      Correct Answer:esta mentira,this lie

      this lie

      Q2.
      Order the words to say: 'this city is on the coast'.

      1 - esta
      2 - ciudad
      3 - está
      4 - en
      5 - la
      6 - costa

      Q3.
      Write in English: 'este proyecto es tuyo'.

      Correct Answer: this project is yours

      Q4.
      Write in Spanish: 'that office is his'.

      Correct Answer: esa oficina es suya

      To help you plan your 9 Spanish lesson on: Possessions at a crime scene: 'mío/a', 'tuyo/a' and 'suyo/a', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...