Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How are you feeling? 'Estar' singular persons

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use 'estoy', 'estás' and 'está' to describe moods and states.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The SSC [e] is pronounced as in 'elefante'.
      2. '¿Cómo se dice ...?' means 'How do you say ...?' and can be used to ask for meaning.
      3. The verb 'estar' means 'to be, being' and is used for moods and states.
      4. 'Estoy', 'estás' and 'está' are the 1st, 2nd, and 3rd person singular forms of 'estar'.

      Keywords

      • [e] - pronounced as in 'elefante'

      • Estar - verb 'to be, being' for location and state

      • Estoy - part of 'to be, being', meaning 'I am'

      • Estás - part of 'to be, being', meaning 'you are'

      • Está - part of 'to be, being', meaning 'she, he, it is'

      Common misconception

      'Raro' means 'rare'.

      'Raro' is a false friend and means 'strange'.

      Teacher tip

      Add a cultural dimension to Task C by linking it to a theme park in a Spanish speaking country, e.g., PortAventura World in Tarragona.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does 'estar' mean?

      I am
      he is
      it is
      Correct answer: to be, being

      Q2.
      True or false? The verb 'estar' is used to describe location.

      Correct Answer: true

      Q3.
      What is 'I am' in Spanish?

      Correct Answer: estoy, 'estoy'

      Q4.
      What is the 2nd person singular form of 'estar'?

      estoy
      Correct answer: estás
      está

      Q5.
      Put the following letters in the correct order to spell out 'she, he, it is' in Spanish.

      1 - e
      2 - s
      3 - t
      4 - á

      Q6.
      Put the following parts of the sentence 'I am in England, you are in Spain' in Spanish into the correct order.

      1 - estoy
      2 - en Inglaterra
      3 - estás
      4 - en España

      6 Questions

      Q1.
      True or false? [e] in Spanish is pronounced as in 'eel'.

      true
      Correct answer: false

      Q2.
      Complete the following question phrase: '¿ se dice ...?' (how do you say ...?).

      Correct Answer: cómo, Cómo

      Q3.
      Select the correct uses of the verb 'estar'.

      describing personality traits
      Correct answer: describing location
      Correct answer: describing moods and states.

      Q4.
      Match these Spanish words to their English translations.

      Correct Answer:listo,ready
      Correct Answer:serio,serious
      Correct Answer:blanco,pale
      Correct Answer:tonto,silly
      Correct Answer:tranquilo,calm

      Q5.
      What is the English meaning of 'raro'?

      rare
      Correct answer: strange
      real

      Q6.
      Select the correct translation of 'He is calm today.'.

      Estoy tranquilo hoy.
      Estás tranquilo hoy.
      Correct answer: Está tranquilo hoy.

      To help you plan your 7 Spanish lesson on: How are you feeling? 'Estar' singular persons, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...