Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Latin American women in NASA: -ar, -er, -ir verbs 3rd person plural preterite

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use present and preterite tense verbs to talk about Latin American women in NASA.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. In Spanish, the accent can change the meaning of a verb from the present to the past, e.g. 'hablo', 'habló'.
      2. In Spanish, verb endings change depending on when the action takes place and who the verb refers to.
      3. To conjugate -ar verbs for 'they,' remove -ar and add -an for the present tense or -aron for the preterite tense.
      4. For -er/-ir verbs, for 'they,' remove -er/-ir and add -en for the present tense or -ieron for the preterite tense.

      Keywords

      • Simple present - a tense used to describe habitual events in the present, e.g. 'I do'

      • Preterite tense - a tense used for events completed in the past, e.g. 'I did'

      Common misconception

      All verbs (including -er and -ir) use -an in the present and -aron in the preterite to mean 'they'.

      To conjugate -ar verbs for 'they', remove -ar and add -an for the present tense or -aron for the preterite tense. However, to conjugate -er/-ir verbs for 'they', remove -ar and add -en for the present tense or -ieron for the preterite tense.

      Teacher tip

      The teacher might want students to complete task A2 in pairs, with students taking turns to read a word.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which words are verbs?

      Correct answer: era
      Correct answer: eras
      esa
      esas
      ese

      Q2.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:compartir,to share, sharing

      to share, sharing

      Correct Answer:decidir,to decide, deciding

      to decide, deciding

      Correct Answer:estudiar,to study, studying

      to study, studying

      Correct Answer:faltar,to be missing, lacking

      to be missing, lacking

      Correct Answer:nacer,to be born

      to be born

      Correct Answer:trabajar,to work, working

      to work, working

      Q3.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:cola (f),queue

      queue

      Correct Answer:dueño (m),owner

      owner

      Correct Answer:hambre (m),hunger

      hunger

      Correct Answer:sed (f),thirst

      thirst

      Correct Answer:sitio (m),place, position

      place, position

      Correct Answer:talla (f),size

      size

      Q4.
      Order the words to say: 'those souvenirs are not very popular'.

      1 - esos
      2 - recuerdos
      3 - no
      4 - son
      5 - muy
      6 - populares

      Q5.
      Write in English: 'el transporte es gratis'.

      Correct Answer: the transport is free, the transportation is free

      Q6.
      Write in Spanish: 'the window is broken'.

      Correct Answer: la ventana está rota

      4 Questions

      Q1.
      Which verb ends in -an in the present and -aron in the preterite?

      conseguir
      Correct answer: controlar
      correr

      Q2.
      Order the words to say: 'I design the technology because she designed the robot'.

      1 - diseño
      2 - la
      3 - tecnología
      4 - porque
      5 - diseñó
      6 - el
      7 - robot

      Q3.
      Write in Spanish: 'they analyse and they analysed'. Do not include pronouns.

      Correct Answer: analizan y analizaron

      Q4.
      Write in Spanish: 'they discover and they discovered'. Do not include pronouns.

      Correct Answer: descubren y descubrieron

      To help you plan your 9 Spanish lesson on: Latin American women in NASA: -ar, -er, -ir verbs 3rd person plural preterite, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...