Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Message from a friend: extended reading and writing

      Lesson details

      Learning outcome

      I can read and understand a longer text in Spanish using reading techniques and I can write about my school.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. To read and understand a longer text in Spanish, reading techniques are useful.
      2. To write about school, 'tener' and no + 'tener' is used.

      Keywords

      • Pero - means 'but'

      • O - means 'or'

      Common misconception

      It is best to focus first on the unfamiliar words in a longer text.

      This should be done in last place, when context has been read.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      How do you spell 'amigo' in Spanish?

      Correct answer: a-eme-i-ge-o
      a-me-i-ge-o
      a-eme-i-ege-o

      Q2.
      Select the odd one out.

      botella
      caballo
      planta
      Correct answer: también

      Q3.
      Translate this sentence: 'I have a question, is Mrs. Smith English?'

      Tengo una pregunta, ¿está el señor Smith inglés?
      Tienes una pregutna, ¿es el señor Smith inglés?
      Correct answer: Tengo una pregunta, ¿el señor Smith es inglés?
      Tiene una pregunta, ¿el señor Smith es inglés?

      Q4.
      Which of this words doesn't start with a 't' in Spanish?

      also
      phone
      task
      Correct answer: today

      Q5.
      Which of these words also starts with a 'p' in English?

      palabra
      periódico
      Correct answer: planta
      pregunta

      Q6.
      Match the questions with the answers - parts of the answers are omitted.

      Correct Answer:¿Tienes un papel?,Sí, tengo... ¡Aquí tienes!
      Correct Answer:¿Tienes una tarea?,No tengo...
      Correct Answer:¿Qué estudias?,... español.
      Correct Answer:¿Estudias inglés o arte?,Estudio ...

      6 Questions

      Q1.
      Which set of words is correct?

      ¿Silencio o falso?
      ¿Grupo o falso?
      ¿Entiendo o falso?
      Correct answer: ¿Verdadero o falso?

      Q2.
      Match the English with the Spanish.

      Correct Answer:group,grupo
      Correct Answer:silence,silencio
      Correct Answer:I understand,entiendo
      Correct Answer:sorry,perdón

      Q3.
      Choose which of these words are cognates of English words: clase, examen, pero, porque, problema

      clase, examen, pero
      porque, problema, pero
      clase, pero, problema
      Correct answer: clase, examen, problema

      Q4.
      Which of these words is not a cognate?

      grupo
      portugueses
      Correct answer: primos
      historia

      Q5.
      ¿Verdadero o falso? Sam tiene muchas botellas.

      An image in a quiz
      Correct answer: falso
      verdadero

      Q6.
      Rewrite this sentence, changing it to negative and replacing the noun for 'plant': 'Tengo un caballo.'

      Correct Answer: No tengo una planta., No tengo una planta

      To help you plan your 7 Spanish lesson on: Message from a friend: extended reading and writing, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...