Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Relationships and routines: reflexive 'me'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use verbs with the reflexive pronoun ‘me’ for routine activities that I do for myself, and verbs with the personal 'a' for actions I do to and for others.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Spanish verbs like ‘despertar’ have a stem change in some of their forms, e.g. ‘despierto’ is the 1st person singular.
      2. The word ‘demasiado’ can be both adjective and adverb. As an adverb it needs no agreement but as an adjective it does.
      3. When a direct object is a specific person or pet, in Spanish the personal ‘a’ goes after the verb, e.g. ‘veo a la niña'.
      4. Sometimes the subject and object of a verb are the same. Use a reflexive pronoun before the verb, e.g. 'me lavo'.
      5. When subject and object of verbs are the same, Spanish always uses a reflexive pronoun. English does not always do this.

      Keywords

      • Reflexive pronoun - pronoun used to indicate doing something to or for yourself, words like 'myself' and 'yourself'

      • Me - 'myself' in Spanish

      • Reflexive verb - verb used with a reflexive pronoun when the subject and object of the action are the same

      Common misconception

      If you use 'me' in Spanish you need 'myself' in English.

      When the action of a verb is directed towards the self, Spanish always uses a reflexive pronoun. English does not always do this; for example, 'me levanto a las siete' - 'I get up at seven'.

      Teacher tip

      It's helpful to contrast reflexive and non-reflexive verb use so pupils understand that most verbs can have reflexive and non-reflexive meanings, e.g. knowing that 'llamo a Lucía' means 'I call Lucía' whilst 'me llamo Lucía' is 'I'm called Lucía (I call myself Lucía)' avoids misunderstanding.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word means 'hardly' or 'barely'?

      además
      antes
      Correct answer: apenas
      ayer
      aunque

      Q2.
      Which word means 'already'?

      a
      con
      no
      Correct answer: ya

      Q3.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:conocer,to know, knowing

      to know, knowing

      Correct Answer:esconder,to hide, hiding

      to hide, hiding

      Correct Answer:ofrecer,to offer, offering

      to offer, offering

      Correct Answer:sufrir,to suffer, suffering

      to suffer, suffering

      Correct Answer:romper,to break, breaking

      to break, breaking

      Correct Answer:mirar,to look, looking

      to look, looking

      Q4.
      Order the words to say: 'the culture of the United States'.

      1 - la
      2 - cultura
      3 - de
      4 - los
      5 - Estados
      6 - Unidos

      Q5.
      Write in English: 'I take photos of my dog'.

      Correct Answer: Saco fotos de mi perro, Yo saco fotos de mi perro

      Q6.
      Write in Spanish: 'I spend time with my family'.

      Correct Answer: Paso tiempo con mi familia, Yo paso tiempo con mi familia

      4 Questions

      Q1.
      'Hablo __________ con mis amigos'. Choose the correct missing word.

      Correct answer: demasiado
      demasiados
      demasiada
      demasiadas

      Q2.
      Which sentences need to add the personal 'a'?

      Busco _____ mi vestido.
      Correct answer: Busco _____ mi gato.
      Veo _____ la película.
      Correct answer: Veo _____ la chica.
      Correct answer: Ayudo _____ mi profesor.

      Q3.
      Order the words to say: 'I get up and I wash my dog'.

      1 - me
      2 - levanto
      3 - y
      4 - lavo
      5 - a
      6 - mi
      7 - perro

      Q4.
      Write in Spanish: 'I think that I wake up'.

      Correct Answer: Pienso que despierto, Yo pienso que yo despierto

      To help you plan your 8 Spanish lesson on: Relationships and routines: reflexive 'me', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...