Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the present and future tenses to write and talk about my Christmas traditions and plans.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. To talk about where someone goes or is going (present), use 'voy', 'vas', 'va', 'vamos', 'vais', 'van'.
      2. To talk about what someone is going to do (future plans) use a present tense form of the verb 'ir' + a + infinitive.
      3. One meaning of the word 'para' is 'for'. When used in this way, it is followed by a noun.
      4. Another meaning is 'in order to'. When used in this way, it is followed by an infinitive.

      Keywords

      • Vais - you (all) go, 2nd person plural form of the verb 'ir'

      • Ir + a + infinitive - 2-verb structure meaning 'going to + infinitive'

      • Para - preposition meaning 'for' when followed by a noun and '(in order) to' when followed by an infinitive verb

      Common misconception

      'Para' always means 'for'.

      The word 'para' doesn't always mean 'for'. It can also mean 'in order to' when followed by an infinitive verb.

      Teacher tip

      The teacher might consider showing a video about the 'El Gordo' lottery, which is mentioned on slide 17.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      '__________ mando un mensaje'. Choose the correct missing word.

      él
      ella
      ellos
      los
      Correct answer: les

      Q2.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:comenzar,to start, starting
      Correct Answer:contar,to tell, telling
      Correct Answer:mandar,to send, sending
      Correct Answer:mirar,to look, looking
      Correct Answer:pasar,to spend, spending (time)
      Correct Answer:gastar,to spend, spending (money)

      Q3.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:arrroz (m),rice
      Correct Answer:cantidad (f),quantity
      Correct Answer:dolor (m),pain
      Correct Answer:guerra (f),war
      Correct Answer:pollo (m),chicken
      Correct Answer:tomate (m),tomato

      Q4.
      Order the word to say: 'I buy a T-shirt and you buy some glasses'.

      1 - compro
      2 - una
      3 - camiseta
      4 - y
      5 - compras
      6 - unas
      7 - gafas

      Q5.
      Write in English: 'la oficina está en el centro'.

      Correct Answer: the office is in the centre

      Q6.
      Write in Spanish: 'it takes place in winter'.

      Correct Answer: tiene lugar en invierno, tiene lugar en el invierno

      4 Questions

      Q1.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:voy,I go, I am going
      Correct Answer:vas,you go, you are going
      Correct Answer:va,she, he, it goes; she, he, it is going
      Correct Answer:vamos,we go, we are going
      Correct Answer:vais,you all go, you all are going
      Correct Answer:van,they go, they are going

      Q2.
      'Va al mercado para comprar un regalo para su padre'. 'Para' appears twice in this sentence. What does it mean?

      for, for
      for, to
      to, to
      Correct answer: to, for

      Q3.
      Write in English: 'van a ir'.

      Correct Answer: they are going to go, they're going to go

      Q4.
      Write in Spanish: 'I am going to cook'.

      Correct Answer: voy a cocinar, yo voy a cocinar

      To help you plan your 9 Spanish lesson on: Seasonal traditions: 'vais', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...