Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What I do with others: -ar verbs 1st person plural

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the present tense of -ar verbs to talk about what I do with others.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The SSC [e] is pronounced as in 'elefante'
      2. The SSC [i] is pronounced as in 'idea'
      3. The 1st person plural of present tense -AR verbs ends in -amos.
      4. 'Junto' and 'solo' describe verbs like adverbs but agree for gender and number like adjectives.

      Keywords

      • [e] - pronounced as in 'elefante'

      • [i] - pronounced as in 'idea'

      • Present tense - describes habitual events in the present: 'I do', 'we do'

      • -ar verbs - a group of infinitives that end in -ar

      • 1st person plural - form of the verb used to refer to I and others, i.e. we

      Common misconception

      When we conjugate the verb we just add the ending to the infinitive.

      In Spanish when we conjugate a verb, first, we remove the -ar ending and then add the correct ending depending on who is doing the action of the verb.

      Teacher tip

      The teacher might want to do a conjugation competition with the whole class. They could use all the -ar verbs the pupils have learned so far, and ask them to conjugate a verb by giving them the person of the verb learned so far.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the English to the Spanish.

      Correct Answer:comprar,to buy, buying
      Correct Answer:bailar,to dance, dancing
      Correct Answer:escuchar,to listen, listening
      Correct Answer:usar,to use, using
      Correct Answer:necesitar,to need, needing
      Correct Answer:llevar,to wear, wearing

      Q2.
      How do you say 'I buy a shirt' in Spanish?

      Comprar una camisa.
      Compra una camisa.
      Correct answer: Compro una camisa.
      Compras una camisa.

      Q3.
      Complete this sentence with the right form of the verb 'llevar': ' (you) un bolso rojo.'

      Correct Answer: Llevas, llevas

      Q4.
      Choose all the possible verbs to complete this sentence: ' un bolígrafo.'

      baila
      Correct answer: compra
      escucha
      Correct answer: necesita
      Correct answer: usa

      Q5.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:el árbol,tree
      Correct Answer:el pajaro,bird
      Correct Answer:el río,river
      Correct Answer:la tienda,shop
      Correct Answer:el centro,centre
      Correct Answer:la cama,bed

      Q6.
      Translate this sentence into Spanish: 'Walking is important.'

      Correct Answer: Caminar es importante.

      6 Questions

      Q1.
      Complete the definition of an -ar verb: 'An -ar verb is a verb whose ends in -ar.'

      Correct Answer: infinitive

      Q2.
      What is the name of the verb form used to refer to I and others?

      1st person singular
      2nd person singular
      3rd person singular
      Correct answer: 1st person plural
      2nd person plural

      Q3.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:trabajar,to work, working
      Correct Answer:buscar,to look for, looking for
      Correct Answer:pasar,to pass, to spend (time)
      Correct Answer:preparar,to prepare, preparing
      Correct Answer:descansar,to rest, resting
      Correct Answer:llevar,to wear, to carry

      Q4.
      What is the meaning of the word 'junto'?

      Correct Answer: together

      Q5.
      What is the ending of an -ar verb ni the 'we' form?

      Correct Answer: -amos, amos

      Q6.
      Translate into Spanish: 'We work at home.'

      Correct Answer: Trabajamos en casa.

      To help you plan your 7 Spanish lesson on: What I do with others: -ar verbs 1st person plural, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...