Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      La ropa: demonstrative adjective 'aquel'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the demonstrative adjectives 'aquel', 'aquella', 'aquellos' and 'aquellas' to refer to things in a clothes shop.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. ‘Ese’, 'esa', 'aquel' and 'aquella' all mean 'that' before a singular or uncountable noun.
      2. ‘Esos’, 'esas', 'aquellos' and 'aquellas' all mean 'those' before a plural noun.
      3. 'Aquel', 'aquella', 'aquellos' and 'aquellas' refer to something far away in space or time.
      4. Spanish demonstrative adjectives agree in gender with the noun.

      Keywords

      • Demonstrative adjective - specifies a particular noun, indicating ‘this’, ‘that’, ‘these’ or ‘those’

      • Aquel - 'that' before a singular or uncountable masculine noun

      • Aquella - 'that' before a singular or uncountable feminine noun

      • Aquellos - 'those' before a plural masculine noun

      • Aquellas - 'those' before a plural feminine noun

      Common misconception

      'Ese' and 'esa' are the only words for 'that' before a noun in Spanish.

      'Aquel' and 'aquella' also mean 'that' and refer to something far away in space or time.

      Teacher tip

      'Aquel', 'aquella', 'aquellos' and 'aquellas' are all Higher-tier grammar features.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'Me gustan los zapatos __________.'. Choose the correct adjective.

      blanco
      blanca
      Correct answer: blancos
      blancas

      Q2.
      'Es mi __________ favorita.'. Choose the correct noun.

      regalo
      Correct answer: marca
      sombreros
      tallas
      vestido

      Q3.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:alimento (m),food, nourishment

      food, nourishment

      Correct Answer:camiseta (f),T-shirt

      T-shirt

      Correct Answer:carta (f),letter, menu

      letter, menu

      Correct Answer:cena (f),dinner, evening meal

      dinner, evening meal

      Correct Answer:invierno (m),winter

      winter

      Correct Answer:oferta (f),offer

      offer

      Q4.
      Order the words to say: 'The yellow clothing and the yellow glasses.'

      1 - la
      2 - ropa
      3 - amarilla
      4 - y
      5 - las
      6 - gafas
      7 - amarillas

      Q5.
      Write in English: 'Llevo un pantalón gris.'

      Correct Answer: I wear grey trousers.

      Q6.
      Write in Spanish: 'There is an expensive shop.'

      Correct Answer: Hay una tienda cara.

      5 Questions

      Q1.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:ese piso,that flat

      that flat

      Correct Answer:esa casa,that house

      that house

      Correct Answer:esos pisos,those flats

      those flats

      Correct Answer:aquel piso,that flat (over there)

      that flat (over there)

      Correct Answer:aquella casa,that house (over there)

      that house (over there)

      Correct Answer:aquellos pisos,those flats (over there)

      those flats (over there)

      Q2.
      'Those T-shirts over there.'. Choose the correct word for 'those'.

      ese
      esas
      aquel
      Correct answer: aquellas

      Q3.
      Order the words to say: 'Those shoes over there, that shirt, and that skirt over there.'

      1 - aquellos
      2 - zapatos
      3 - esa
      4 - camisa
      5 - y
      6 - aquella
      7 - falda

      Q4.
      Write in English: 'esos descuentos'.

      Correct Answer: those discounts

      Q5.
      Write in Spanish: 'that gift over there'.

      Correct Answer: aquel regalo

      To help you plan your 11 Spanish lesson on: La ropa: demonstrative adjective 'aquel', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...