Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      En el trabajo: informal and formal your - 'tu' and 'su'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the possessive adjectives 'tu' and 'su' in the context of the workplace.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. To mean 'your' when addressing 'tú', use 'tu'.
      2. To mean 'your' when addressing 'usted', use 'su'.
      3. 'tu' and 'su' are possessive adjectives.
      4. 'tu' and 'su' become 'tus' and 'sus' when describing the ownership of plural nouns.

      Keywords

      • Possessive adjective - shows who something belongs to

      • Tu - your (informal)

      • Su - your (formal)

      Common misconception

      In Spanish, 'tú' and 'tu' mean the same thing.

      In Spanish, 'tú' and 'tu' do not mean the same thing. 'Tú' is a subject pronoun meaning 'you' (informal), whereas 'tu' is a possessive adjective meaning 'your' (informal).

      Teacher tip

      Slides 9, 10 and Task A2 contain Higher Tier vocabulary. Task B2 could be adapted into a pairs task, whereby one partner completes the sentence in Spanish and the other translates into English.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word does not refer to a part of the body?

      brazo (m)
      mano (f)
      pie (m)
      pierna (f)
      Correct answer: ventaja (f)

      Q2.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:el mayor,the oldest

      the oldest

      Correct Answer:el menor,the youngest

      the youngest

      Correct Answer:el mío,mine

      mine

      Correct Answer:el peor,the worst

      the worst

      Correct Answer:el suyo,his, hers, its

      his, hers, its

      Correct Answer:el tuyo,yours

      yours

      Q3.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:alumno (m),student, pupil

      student, pupil

      Correct Answer:apellido (m),surname

      surname

      Correct Answer:baño (m),bathroom

      bathroom

      Correct Answer:correo (m),mail, post

      mail, post

      Correct Answer:dirección (f),address

      address

      Correct Answer:voz (f),voice

      voice

      Q4.
      Order the words to say: 'my friend always wears a yellow shirt'.

      1 - mi
      2 - amiga
      3 - siempre
      4 - lleva
      5 - una
      6 - camiseta
      7 - amarilla

      Q5.
      Write in English: 'necesito usar tu tableta'.

      Correct Answer: I need to use your tablet.

      Q6.
      Write in Spanish: 'I work with her boss (m)'.

      Correct Answer: Trabajo con su jefe., Yo trabajo con su jefe.

      5 Questions

      Q1.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:,you

      you

      Correct Answer:tu,your (singular informal)

      your (singular informal)

      Correct Answer:tus,your (plural informal)

      your (plural informal)

      Correct Answer:su,your (singular formal)

      your (singular formal)

      Correct Answer:sus,your (plural formal)

      your (plural formal)

      Q2.
      '_____ trabajo es excelente, y _____ tiene mucho talento.' Choose the correct missing words.

      tu, tú
      tus, tú
      Correct answer: su, usted
      sus, usted

      Q3.
      '¿_____ sabes dónde están _____ padres?' Choose the correct missing words.

      tú, tu
      Correct answer: tú, tus
      usted, su
      usted, sus

      Q4.
      You are talking to your brother. Write in Spanish: 'I like your suit'.

      Correct Answer: Me gusta tu traje.

      Q5.
      You are talking to your boss. Write in Spanish: 'your ideas are interesting'.

      Correct Answer: Sus ideas son interesantes.

      To help you plan your 10 Spanish lesson on: En el trabajo: informal and formal your - 'tu' and 'su', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...