Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planeta tierra solo hay uno: regular and irregular imperatives

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use imperative verbs and describe photos within the context of the environment.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Use the affirmative imperative to tell somebody to do something or to give instructions.
      2. Regular -ar and -er/-ir imperative verbs end in -a or -e respectively.
      3. 'Hacer', 'decir', 'poner', 'salir', 'ser', 'ir', 'tener' and 'venir' are irregular in the affirmative imperative.
      4. The PALM acronym is a useful tool to include a range of information when describing photos.
      5. When describing photos in Spanish, it is important to plan extended sentences to talk for a prolonged period of time.

      Keywords

      • Imperative - form of verbs used to give instructions or commands

      • PALM - acronym for photo description

      • Verb - word communicating actions or states

      Common misconception

      When completing a photo description in Spanish, I should stick to short, simple sentences.

      When describing photos in Spanish, it is important to plan extended sentences to talk for a prolonged period of time.

      Teacher tip

      Learning Cycle 1 contains Higher Tier vocabulary. To increase the challenge of Task B, you could remove the existing answers and encourage students to improvise their own.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word means 'factory'?

      calefacción
      Correct answer: fábrica
      cultivo
      incendio
      madera

      Q2.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:contaminar,to contaminate, contaminating

      to contaminate, contaminating

      Correct Answer:emitir,to emit, emitting

      to emit, emitting

      Correct Answer:dañar,to damage, damaging, to harm harming

      to damage, damaging, to harm harming

      Correct Answer:contribuir,to contribute, contributing

      to contribute, contributing

      Correct Answer:obtener,to obtain, obtaining

      to obtain, obtaining

      Correct Answer:reducir,to reduce, reducing

      to reduce, reducing

      Q3.
      Which phrase means 'it seems to me that ... '?

      Pienso que
      Creo que
      Veo que
      Correct answer: Me parece que
      En mi opinión

      Q4.
      Order the words to say 'factories damage the atmosphere and contaminate it'.

      1 - las
      2 - fábricas
      3 - dañan
      4 - la
      5 - atmósfera
      6 - y
      7 - contaminarla

      Q5.
      '¿Cómo reciclo la basura?' Translate this sentence into English.

      Correct Answer: How do I recycle the rubbish?

      Q6.
      'Listen to the podcast on the app'. Translate this sentence into Spanish.

      Correct Answer: Escucha el podcast en la app.

      6 Questions

      Q1.
      Which word means 'environment'?

      contaminación
      invierno
      árboles
      deforestación
      Correct answer: medioambiente

      Q2.
      Translate into Spanish 'when do I visit the factory?'.

      ¿Cuándo visitas la fábrica?
      ¿Cuándo voy a la fábrica?
      ¿Cómo visitas la fábrica?
      Correct answer: ¿Cuándo visito la fábrica?
      ¿Cómo voy a la fábrica?

      Q3.
      Order the words to say 'pick up the rubbish in your bedroom'.

      1 - recoge
      2 - la
      3 - basura
      4 - en
      5 - tu
      6 - dormitorio

      Q4.
      'Creo que la chica está feliz porque .' Complete this sentence.

      está haciendo el trabajo
      Correct answer: está sonriendo con su madre
      está sentado en la cocina
      está llorando
      está reciclando la basura

      Q5.
      'Pienso que están en una escuela'. Translate this sentence into English.

      Correct Answer: I think they are in a school., I think they're in a school.

      Q6.
      'I think she is in the countryside'. Translate this sentence into Spanish.

      Correct Answer: Pienso que está en el campo., Creo que está en el campo.

      To help you plan your 10 Spanish lesson on: Planeta tierra solo hay uno: regular and irregular imperatives, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...