Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Internet: 'interesar'-type verbs, pronouns after prepositions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use 'interesar'-type verbs and pronouns after prepositions to talk about the internet.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. 'Interesar'-type verbs express likes, emotions, interests - they work differently to normal Spanish verbs.
      2. Instead of saying 'I am interested in something', we say 'something interests me' - 'me interesan estas aplicaciones.'
      3. 'Interesar'-type verbs agree with the subject, the ‘interesting thing(s)’; indirect object ‘me’ shows who is interested.
      4. Emphatic pronouns are used after prepositions such as 'a', 'para' 'sin', 'sobre', 'con'.
      5. When used after 'a' before an 'interesar'-type verb, emphatic pronouns emphasise the person affected by the verb.

      Keywords

      • 'interesar'-type verbs - group of verbs which require the use of an indirect object pronoun

      • Indirect object pronoun - refers to a person or thing that is indirectly affected by the verb, e.g. 'to me', 'to her', 'to them', etc.

      • Preposition - a word that is used before a noun, a noun phrase, or a pronoun, connecting it to another word

      • Emphatic pronoun - used to emphasise a person or after certain prepositions

      Common misconception

      Indirect object pronouns are the same as emphatic pronouns.

      Indirect object pronouns refer to a person or thing indirectly affected by the verb and go before 'interesar'-type verbs, while emphatic pronouns are used for emphasis after prepositions.

      Teacher tip

      English considers the word 'internet' to be a common noun now so we do not capitalise it. It is capitalised in Spanish and is often used without an article.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'Hago videollamadas es fácil'. Choose the correct missing word.

      para
      por
      Correct answer: porque
      por qué
      que

      Q2.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:canción (f),song

      song

      Correct Answer:correo (m),mail

      mail

      Correct Answer:mundo (m),world

      world

      Correct Answer:ordenador (m),computer

      computer

      Correct Answer:programa (m),programme

      programme

      Correct Answer:uso (m),use

      use

      Q3.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:buscar,to search, look for

      to search, look for

      Correct Answer:chatear,to chat, chatting (online)

      to chat, chatting (online)

      Correct Answer:diseñar,to design, designing

      to design, designing

      Correct Answer:perder,to lose, losing

      to lose, losing

      Correct Answer:publicar,to publish, publishing

      to publish, publishing

      Correct Answer:ver,to see, watch

      to see, watch

      Q4.
      Order the words to say: 'I like playing video games online'.

      1 - me
      2 - gusta
      3 - jugar
      4 - a
      5 - los videojuegos
      6 - en
      7 - línea

      Q5.
      Write in English: '¿Por qué te gusta tu móvil?'.

      Correct Answer: Why do you like your phone?, Why do you like your mobile?

      Q6.
      Write in Spanish: 'I think that it is useful'.

      Correct Answer: Pienso que es útil., Yo pienso que es útil., Creo que es útil., Yo creo que es útil.

      6 Questions

      Q1.
      Which verbs use an indirect object?

      comparar
      Correct answer: encantar
      Correct answer: fascinar
      hablar
      Correct answer: molestar

      Q2.
      Which words are emphatic pronouns?

      me
      Correct answer:
      te
      Correct answer:
      le

      Q3.
      Which sentences are correct?

      Correct answer: Me interesa el sitio.
      Me interesan el sitio.
      Me interesa los sitos.
      Correct answer: Me interesan los sitios.

      Q4.
      Order the words to say: 'I like talking to him'.

      1 - a
      2 -
      3 - me
      4 - gusta
      5 - hablar
      6 - con
      7 - él

      Q5.
      Write in English: 'les preocupa el dato'.

      Correct Answer: They worry about the data., They worry about data., The data worries them., Data worries them.

      Q6.
      Write in Spanish: 'we like going out with you (informal singular)'.

      Correct Answer: Nos gusta salir contigo.

      To help you plan your 11 Spanish lesson on: Internet: 'interesar'-type verbs, pronouns after prepositions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...