Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Nos preparamos: plural reflexive verbs, possessive adjectives and pronouns

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use plural reflexive verbs, possessive adjectives and pronouns in the context of daily life.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Reflexive verbs have the same subject and object.
      2. To conjugate plural reflexive verbs, place the pronouns 'nos', 'os' and 'se' before verbs with the corresponding ending.
      3. Possessive adjectives show who something belongs to and possessive pronouns replace possessive adjectives + nouns.
      4. The possessive adjectives 'mío', 'tuyo' and 'suyo' can follow 'ser' to show belonging to, e.g. 'la bolsa es mía'.
      5. To form possessive pronouns, use the definite article before 'mío', 'suyo' or 'tuyo', based on gender and number.

      Keywords

      • Reflexive - describes an action where the subject and object of the verb are the same

      • Reflexive pronoun - used to indicate doing something to yourself, words like 'myself' and 'yourself'

      • Possessive adjective - shows who something belongs to

      • Possessive pronoun - replaces a possessive adjective and a noun

      Common misconception

      Verbs must always have different subjects and objects.

      Verbs do not always have different subjects and objects. For example, reflexive verbs have the same subject and object.

      Teacher tip

      Learning Cycles 2, 3 and 4 contain Higher-tier grammar.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'Those books are interesting'. Choose the correct translation of 'those'.

      esas
      esos
      estas
      Correct answer: estos

      Q2.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:África (f),Africa
      Correct Answer:característica (f),characteristic
      Correct Answer:lectura (f),reading
      Correct Answer:lenguaje (m),language
      Correct Answer:pintura (f),painting
      Correct Answer:vergüenza (f),embarrassment

      Q3.
      Match the English and Spanish.

      Correct Answer:aumentar,to increase, increasing
      Correct Answer:despertar,to wake up, waking up
      Correct Answer:levantar,to get up, getting up
      Correct Answer:mejorar,to improve, improving
      Correct Answer:pensar,to think, thinking
      Correct Answer:sentar,to sit, sitting

      Q4.
      Order the words to say: 'you must listen and you need to speak'.

      1 - hay
      2 - que
      3 - escuchar
      4 - y
      5 - se
      6 - necesita
      7 - hablar

      Q5.
      Write in Spanish: 'se puede aprender español'.

      Correct Answer: you can learn Spanish, one can learn Spanish, people can learn Spanish

      Q6.
      Write in Spanish: 'it is a good way' (e.g. to learn something).

      Correct Answer: es una buena manera

      4 Questions

      Q1.
      'Mi familia y yo __________ a las siete'. Choose the correct missing words.

      nos levantan
      os levantamos
      se levantáis
      Correct answer: nos levantamos
      os levantan

      Q2.
      'Las bolsas son __________'. Choose the correct missing word.

      mío
      mía
      míos
      Correct answer: mías

      Q3.
      Order the words to say: 'the book is his, where is yours?'

      1 - el libro
      2 - es
      3 - suyo
      4 - dónde
      5 - está
      6 - el
      7 - tuyo

      Q4.
      Write in Spanish: 'you (plural) go to sleep'.

      Correct Answer: os dormís

      To help you plan your 11 Spanish lesson on: Nos preparamos: plural reflexive verbs, possessive adjectives and pronouns, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...