Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Las Hogueras de San Juan: acabar de + infinitive, seguir + present participle

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use 'acabar de' + infinitive to say what I have just done and 'seguir' + present participle to say what I am still doing at a festival.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Use 'acabar de' + infinitive to mean 'to have just done' something.
      2. 'Seguir' + present participle is a two-verb structure meaning ‘to still be doing’ something.
      3. Present participles in Spanish normally end in -ando or -iendo.
      4. Las Hogueras de San Juan takes place every year on 23rd June in Alicante; it celebrates the arrival of summer.

      Keywords

      • Infinitive - form of the verb giving its general meaning, with no subject or tense, as it appears in the dictionary

      • Present participle - present tense verb form; in English this ends in -ing

      • Acabar de + infinitive - two-verb structure that means 'to have just' + past participle

      • Seguir + present participle - two-verb structure that means 'to still be' + present participle

      Common misconception

      A past participle is used after 'acabar de'.

      An infinitive is used after 'acabar de'.

      Teacher tip

      'Acabar de' + infinitive and 'seguir' + present participle are Higher tier grammar features. Teachers may still want to teach these structures to their students for their usefulness, but at Foundation tier students will not be expected to recognise or produce them.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which is a stem-changing verb in the present tense?

      lavar
      Correct answer: probar
      alquilar
      continuar
      grabar

      Q2.
      Which verb is a present participle?

      escuchar
      escucho
      Correct answer: escuchando
      escuchado
      escuché

      Q3.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:di,I gave

      I gave

      Correct Answer:diste,you (singular) gave

      you (singular) gave

      Correct Answer:dio,she, he, it gave

      she, he, it gave

      Correct Answer:dimos,we gave

      we gave

      Correct Answer:disteis,you (plural) gave

      you (plural) gave

      Correct Answer:dieron,they gave

      they gave

      Q4.
      Order the words to say: 'I am drinking a rich, sweet drink'.

      1 - estoy
      2 - bebiendo
      3 - una
      4 - bebida
      5 - rica
      6 - y
      7 - dulce

      Q5.
      Write in Spanish: 'I eat tapas in a café'.

      Correct Answer: Como tapas en un café., Yo como tapas en un café.

      Q6.
      Write in Spanish: 'the tourists (m) are having dinner'.

      Correct Answer: Los turistas cenan.

      6 Questions

      Q1.
      'Las Hogueras de San Juan is a famous festival in the Spanish city of _____. It celebrates the _____ of summer. One of its key features is the burning of _____'. Choose the correct missing words.

      Barcelona, arrival, paper models
      Barcelona, end, bonfires
      Correct answer: Alicante, arrival, bonfires
      Alicante, end, paper models
      Madrid, arrival, paper models

      Q2.
      Which phrase means 'I have just drunk'?

      Acabo de bebiendo.
      Acabo de bebido.
      Correct answer: Acabo de beber.
      Acabo de bebí.

      Q3.
      Which phrase means 'I am still dancing'?

      Correct answer: Sigo bailando.
      Sigo bailado.
      Sigo bailar.
      Sigo bailé.

      Q4.
      Order the words to say: 'he has just eaten but she is still eating'.

      1 - acaba
      2 - de
      3 - comer
      4 - pero
      5 - siga
      6 - comiendo

      Q5.
      Write in Spanish: 'they have just returned'.

      Correct Answer: Acaban de volver., Ellos acaban de volver., Ellas acaban de volver.

      Q6.
      Write in Spanish: 'we are still recording'.

      Correct Answer: Seguimos grabando., Nosotros seguimos grabando., Nosotras seguimos grabando.

      To help you plan your 10 Spanish lesson on: Las Hogueras de San Juan: acabar de + infinitive, seguir + present participle, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...