Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Una autora inmigrante: singular -er/-ir preterite

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use -er and -ir verbs in the past (preterite) to understand and ask questions about past experiences of moving to live in another country.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Regular -er/-ir verbs: 1st, 2nd, 3rd person singular PAST preterite (-í, iste & -ió).
      2. Some -er and -ir verbs whose stem ends in a vowel add an extra 'y' in 3rd person singular forms in the preterite tense.
      3. When forming questions including a preposition, place the preposition at the beginning of the sentence.

      Keywords

      • Preterite - a tense used for events completed in the past

      • Preposition - a type of word often used to express direction, time or location

      • Stem - the part of a word that expresses its core meaning; in Spanish verbs this is the first part up to the -ar, -er, -ir

      • Infinitive - the verb as it appears in a dictionary

      Common misconception

      The ending -ió is always used with -er and -ir verbs to refer to she, he or it in the preterite tense.

      For -er and -ir verbs whose stem ends in a vowel, add -yó to refer to 'he', 'she' or 'it in the preterite tense.

      Teacher tip

      Slides 28-33, 41-43 and 52-55 focus on higher tier content. Teachers may wish to include or omit this depending on the group.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does convencí mean?

      Correct answer: I convinced
      she, he, it convinced
      you convinced
      we convinced

      Q2.
      What does redució mean?

      I reduced
      Correct answer: she, he, it reduced
      you reduced
      we reduced

      Q3.
      Match the question words.

      Correct Answer:cómo,how

      how

      Correct Answer:qué,what

      what

      Correct Answer:quién,who

      who

      Correct Answer:cuándo,when

      when

      Correct Answer:cuánto,how much

      how much

      Correct Answer:por qué,why

      why

      Q4.
      Match the prepositions with their meanings.

      Correct Answer:de,of, from

      of, from

      Correct Answer:a,to

      to

      Correct Answer:hasta,until

      until

      Correct Answer:en,in, on

      in, on

      Correct Answer:para,for

      for

      Correct Answer:con,with

      with

      Q5.
      Write in Spanish: 'She wrote a book.'

      Correct Answer: Escribió un libro., Ella escribió un libro.

      Q6.
      Write in Spanish: 'You lived in Mexico.'

      Correct Answer: Viviste en México., Tú viviste en México.

      6 Questions

      Q1.
      Match the different forms of the verb 'vivir'.

      Correct Answer:viví,I lived

      I lived

      Correct Answer:vivir,to live, living

      to live, living

      Correct Answer:vivió,she, he, it lived

      she, he, it lived

      Correct Answer:viviste,you lived

      you lived

      Q2.
      What is the meaning of the word 'sueño'?

      I get used to
      Correct answer: dream
      difficulty
      I construct, build
      he, she, it fell

      Q3.
      Choose the correct translation of this question starter: '¿A quién...?'

      Who ... with?
      Correct answer: Who ... to?
      What .... in?
      What ... from?
      When ... until?

      Q4.
      Write 'she built' in Spanish.

      Correct Answer: construyó, ella construyó

      Q5.
      Choose the correct translation of this question starter: '¿En qué...?'

      What ... from?
      Where ... from?
      When ... until?
      Correct answer: What .... in?
      Who ... with?

      Q6.
      Write 'he read the message' in Spanish.

      Correct Answer: leyó el mensaje, él leyó el mensaje

      To help you plan your 10 Spanish lesson on: Una autora inmigrante: singular -er/-ir preterite, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...