Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      De compras: demonstrative pronoun 'aquello'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the demonstrative pronoun 'aquello' and verbs like 'conocer' and 'poner' in the context of a clothes shop.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. 'Aquel' and 'aquella' both mean 'that' before a singular or uncountable noun.
      2. 'Aquello' means 'that (thing)' for something that is unspecified.
      3. 'Aquello' never appears before a noun and often appears before the relative pronoun 'que'.
      4. Verbs like 'poner' add 'g' to the end of the stem in the first person singular of the present tense.
      5. Verbs like 'conocer' add 'z' before the final 'c' of the stem in the first person singular of the present tense.

      Keywords

      • Demonstrative adjective - specifies a particular noun, indicating 'this', 'that', 'these' or 'those'

      • Demonstrative pronoun - replaces the noun, indicating 'this (one)', 'that (one)', 'these (ones)' or 'those (ones)'

      • Aquello - demonstrative pronoun meaning ‘that (thing)'

      • Stem - part of the verb that appears in all forms

      Common misconception

      The verb 'hacer' follows the same rule as 'poner' for forming the 1st person singular of the present tense.

      The letter 'g' replaces the 'c' in hacer in the first person singular of the present tense.

      Teacher tip

      'Aquello' is an example of a Higher-tier grammar feature. A1 option 1 practises new vocabulary, while option 2 practises revisited vocabulary.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Empareja las palabras.

      Correct Answer:aceite,oil (for cooking)

      oil (for cooking)

      Correct Answer:naranja,orange

      orange

      Correct Answer:animado,lively

      lively

      Correct Answer:suave,smooth, mild

      smooth, mild

      Correct Answer:risa,laughter

      laughter

      Correct Answer:comida,food, meal

      food, meal

      Q2.
      Which word means 'delay' in Spanish?

      hora
      Correct answer: retraso
      rato
      infantil
      acuático

      Q3.
      Choose the form of the verb that could appear after 'voy a seguir'.

      estudio
      estudia
      estudiamos
      Correct answer: estudiando
      estudian

      Q4.
      Choose the form of the verb that could appear after 'vamos a dejar de'.

      discuto
      discutimos
      Correct answer: discutir
      discutiendo
      discuten

      Q5.
      Write in Spanish: 'I like that vehicle'.

      Correct Answer: Me gusta ese vehículo, Me gusta aquel vehículo

      Q6.
      Write in Spanish: 'I have just arrived'.

      Correct Answer: Acabo de llegar, Yo acabo de llegar

      6 Questions

      Q1.
      '__________ agencia'. Choose the correct missing word.

      nuestro
      Correct answer: nuestra
      nuestros
      nuestras

      Q2.
      Which word means 'your' for two or more people?

      su
      tu
      Correct answer: vuestro
      nuestro
      mi

      Q3.
      Which words or phrases commonly appear with exclamation marks in Spanish?

      billete de ida y vuelta
      Correct answer: perdón
      Correct answer: buen provecho
      Correct answer: llover
      felicidades

      Q4.
      Which of these is a demonstrative pronoun meaning 'that thing'?

      aquel
      aquella
      aquellos
      aquellas
      Correct answer: aquello

      Q5.
      Write the verb 'conocer' ('to know') in the first person singular of the present tense.

      Correct Answer: conozco, yo conozco

      Q6.
      Write in Spanish: 'I put and I make'.

      Correct Answer: Pongo y hago, Yo pongo y yo hago.

      To help you plan your 11 Spanish lesson on: De compras: demonstrative pronoun 'aquello', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...