Creating and developing movement material

In this lesson, we will learn a phrase that uses pedestrian actions and then develop the material using motif and development techniques.

Creating and developing movement material

In this lesson, we will learn a phrase that uses pedestrian actions and then develop the material using motif and development techniques.

Lesson details

Key learning points

  1. Pupils will learn to create and develop movement material using pedestrian movement.
  2. Pupils will demonstrate the ability to create a short phrase based on a piece of poetry that provided the stimulus for Infra.
  3. Pupils will explore pedestrian movement qualities. To develop the material through appropriate and varied choices of uses of action, space and dynamics.
  4. Pupils will identify strengths in work and suggest ways in which to further improve the work.
  5. Pupils will learn about creativity, self-awareness, independence, problem solving and decision making.

Equipment

Copy of 'Under the brown fog of a winter dawn / A crowd flowed over London Bridge, so many.' T.S. Eliot, device to play music (e.g. phone or MP3 player), a 2x2m clear space, suitable clothing.

Content guidance

  • Physical activity required.

Supervision

Adult supervision recommended.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

4 Questions

Q1.
Which description below matches the action in the image?
Balancing
Dancing
Turning
Correct answer: Walking
Q2.
Actions are described as:
How you use your energy and speed
Correct answer: What you actually do
Where you dance
Q3.
Space is described as:
How you use your energy and speed
Correct answer: Where you dance
Who you dance with
Q4.
Dynamics is described as
Correct answer: How you use your energy and speed
Where you dance
Who you dance with

7 Questions

Q1.
Today you learnt about pedestrian movement used in dance. Tick the three examples of pedestrian movement from the four options below.
Correct answer: Nodding your head
Pirouette
Correct answer: Running
Correct answer: Walking
Q2.
Sticking with the theme of pedestrian movement, tick the three examples of pedestrian movement from the four options below.
Floor slide
Correct answer: Looking around
Correct answer: Pausing
Correct answer: Waving
Q3.
There were 8 types of pedestrian movement discussed in the lesson. Tick the two remaining examples of pedestrian movement from the four options below.
Body popping
Correct answer: Pulling at clothes
Correct answer: Scratching the leg/face/arm
The splits
Q4.
We changed the way our actions looked by:
Choosing a new starting point
Making them look different
Correct answer: Re-ordering, repeating or re-sizing
Starting again
Q5.
We changed the way we used the space by:
Moving around more
Re-ordering repeating or re-sizing
Speeding up the movement
Correct answer: Using levels, pathways and floor patterns
Q6.
We changed the way we used dynamics by:
Correct answer: Exploring use of speed and energy of our action
Re-ordering, repeating or re-sizing
Using pedestrian actions
Walking
Q7.
We can evaluate how effective our choreography is by:
Listening to the music
Rehearsing the movement over and over
Correct answer: Videoing, using mirrors, or getting feedback from others
Writing down the steps

Lesson appears in

UnitPhysical education / Dance activity: developing the use and application of appropriate action, space and dynamics linked to the intention of seeing 'below the surface'

Physical education