Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will explore the relationship between the numerator and denominator (between and within fractions), find factors and reason about simplifying fractions.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Are these fractions equivalent?
No
Correct answer: Yes
Q2.
What is this fraction in its simplest form?
Correct answer: 1/4
3/12
4/18
Q3.
Ronaldo simplifies the fraction 12/18 so that the denominator is 9. What is the numerator?
3
Correct answer: 6
9
Q4.
What is the value of a?
1
Correct answer: 2
8
Q5.
What is the value of b?
Correct answer: 2
4
6

5 Questions

Q1.
What is this fraction in its simplest form?
1/9
Correct answer: 3/7
4/10
Q2.
What is the highest common factor of 18 and 24?
2
4
Correct answer: 6
Q3.
How could you describe this fraction?
Correct answer: Non-unit fraction
Unit fraction
Q4.
What is the relationship between the numerator and denominator in this fraction?
The denominator 8 times the numerator
Correct answer: The denominator is 5 times the numerator
The numerator is 5 times the denominator
Q5.
What is the relationship between the numerator and denominator in this fraction?
The denominator is 2 times greater than the numerator
Correct answer: The denominator is 2.5 times greater than the numerator
There is no relationship

Lesson appears in

UnitMaths / Fractions