Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will use pizza problems to explore the connection between fractions and division.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which pair of equivalent fractions are represented here?
An image in a quiz
One half and two quarters
Correct answer: One quarter and three twelths
One third and four twelfths
Two thirds and four sixths
Q2.
Which fraction is equivalent to two thirds?
Five sixths
Correct answer: Four sixths
One sixth
Two sixths
Q3.
Which fraction is equivalent to one fifth?
Two eighths
Two quarters
Two sixths
Correct answer: Two tenths
Q4.
Which of these is incorrect?
One fifth is equivalent to two tenths
One half is equivalent to two quarters
One quarter is equivalent to two eighths
Correct answer: One third is equivalent to two fifths
Q5.
True or False: The numerator and denominator can be multiplied by the same number to find an equivalent fraction.
False
Correct answer: True

5 Questions

Q1.
If you share 1 cake between 4 people, how much does each person get?
One half
Correct answer: One quarter
Three quarters
Two thirds
Q2.
How else could we write one third?
Correct answer: 1 ÷ 3
1 ÷ 4
2 ÷ 3
3 ÷ 3
Q3.
2 ÷ 3 is the same as....
One third
One whole
Three halves
Correct answer: Two thirds
Q4.
If you share 5 pizzas between 6 people equally, how much would each person get?
Correct answer: Five sixths of a pizza
One and one sixth of a pizza
One half of a pizza
One pizza each
Q5.
Which of these division equations are equivalent to 4 ÷ 5
1 ÷ 2
3 ÷ 4
5 ÷ 4
Correct answer: 8 ÷ 10

Lesson appears in

UnitMaths / Fractions