How has the use of natural resources changed?

In this lesson, we will analyse how and why the world's population has increased in recent human history, and the effect this has had on the use of natural resources.

How has the use of natural resources changed?

In this lesson, we will analyse how and why the world's population has increased in recent human history, and the effect this has had on the use of natural resources.

Switch to our new geography teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Set out how the world's population has changed over time
  2. Explore how the use of natural resources has increased
  3. Examine why the use of natural resources has increased

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

4 Questions

Q1.
Which word can be used to describe most natural resources?
Correct answer: Exhaustible
Renewable
Q2.
Because of the way the Earth formed, many resources are only found in certain places.
False
Correct answer: True
Q3.
Australia has the world's largest reserves of which natural resource?
Coal
Copper
Gas
Correct answer: Gold
Oil
Q4.
Which country has the world's largest reserves of cobalt and coltan?
Brazil
Canada
China
Russia
Correct answer: The Democratic Republic of the Congo

6 Questions

Q1.
A rise in the world's population has led to an increase in the use of natural resources.
False
Correct answer: True
Q2.
Coal, oil and gas can be categorised as types of
Biomass
Correct answer: Fossil Fuels
Metals
Rocks
Q3.
In which year did the world's population first reach 1 billion?
1600
1700
Correct answer: 1800
1900
Q4.
In the year 2100, the world's population is predicted to be....
Correct answer: 11.2 billion
11.2 million
112 billion
21.1 billion
Q5.
What is the most appropriate definition for the term 'deforestation'?
Correct answer: A decrease in forest area
Fertile land turning into a desert
Species becoming extinct
The gradual thinning of the Earth's ozone layer
Q6.
Without greenhouse gases, how many degrees cooler would the Earth be?
0.8°C cooler
Correct answer: 18°C cooler
8°C cooler
88°C cooler

Lesson appears in

UnitGeography / Natural Resources

Geography