Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will apply our knowledge of fractions to three reasoning problems.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which is greater?
Correct answer: Option 1
Option 2
Q2.
Which is greater?
Option 1
Correct answer: Option 2
Q3.
Which is greater?
Correct answer: Option 1
Option 2
Q4.
Which is greater?
Correct answer: Option 1
Option 2
Q5.
Which is greater?
Correct answer: Option 1
Option 2

10 Questions

Q1.
Which is greater?
Correct answer: Option 1
Option 2
Q2.
Which representation shows three quarters?
Option 1
Correct answer: Option 2
Option 3
Q3.
Which fraction is not equivalent to one half?
Five tenths
Correct answer: Three quarters
Three sixths
Two quarters
Q4.
Which of these is incorrect?
One fifth is equivalent to two tenths
One half is equivalent to two quarters
One quarter is equivalent to two eighths
Correct answer: One third is equivalent to two fifths
Q5.
True or False? Four fifths is greater than nine tenths.
Correct answer: False
True
Q6.
What improper fraction has been represented?
An image in a quiz
Correct answer: Option 1
Option 2
Option 3
Q7.
Which of these sets of fractions are ordered greatest to smallest?
Correct answer: One whole, three fifths, four tenths,
One whole, one half, four sixths
Q8.
How else could I write five halves?
10 halves
One and a half
Two
Correct answer: Two and a half
Q9.
A scooter costs £42. Isla has one seventh of the price left to save. How much more money does she have to save?
£10
Correct answer: £6
£7
£8
Q10.
A packet of paper has 261 sheets. Two thirds of the packet has been used. How much paper is left?
174
175
85
Correct answer: 87

Lesson appears in

UnitMaths / Fractions