Rounding 6-digit numbers to the nearest 100 000 and 10 000

Rounding 6-digit numbers to the nearest 100 000 and 10 000

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will be using number lines to round 6-digit numbers to the nearest multiple of 100 000 and 10 000.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
1. Which number is exactly half way between 400 000 and 500 000?
400 050
405 000
Correct answer: 450 000
550 000
Q2.
2. Which number features next in this sequence: 470 000, 480 000, 490 000, ________?
490 500
491 000
50 000
Correct answer: 500 000
Q3.
3. Which number features next in this sequence: 351 000, 451 000, 551 000, __________?
551 001
551 500
552 000
Correct answer: 651 000
Q4.
If the larger intervals on a number line increase by 10 000 each time and there are 10 smaller intervals for each large interval, what are the smaller intervals increasing by?
10
100
100 000
Correct answer: 1000
Q5.
Complete the following statement: 'The intervals on a number line should always be...'
Clearly labelled at all times
Increasing by 10 000
Increasing by no more than 100 000
Correct answer: Increasing by the same amount each time

5 Questions

Q1.
What are the nearest multiples of 100 000 for the number 871 235?
80 000 and 90 000
Correct answer: 800 000 and 900 000
870 000 and 880 000
871 000 and 872 000
Q2.
What are the nearest multiples of 10 000 for the number 723 145?
70 000 and 80 000
700 000 and 800 000
Correct answer: 720 000 and 730 000
720 000 and 830 000
Q3.
What is 346 712 rounded to the nearest multiple of 100 000?
Correct answer: 300 000
340 000
350 000
400 000
Q4.
What is 482 189 rounded to the nearest multiple of 10 000?
400 000
Correct answer: 480 000
490 000
500 000
Q5.
What is 455 321 rounded to the nearest multiple of 10 000?
400 000
450 000
Correct answer: 460 000
500 000

Lesson appears in

UnitMaths / Reasoning with large whole numbers