Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Cut, colour, speak: Pop Art placards for protest

      Lesson details

      Learning outcome

      I can cut bold shapes and print powerful words to create a protest placard.

      Key learning points

      1. Art can communicate powerfully without sound.
      2. Protest placards combine shape, words, and symbols to share big ideas.
      3. Colour, simplicity, and repetition make messages bold and memorable.

      Keywords

      • Placard - a large sign, often held in a protest, used to share a clear message through words, shapes, and colours

      • Protest - a protest is when people come together to show they support or oppose something, often using signs, chants, or art to express their views

      • Symbol - an object, shape, or image that stands for or represents an idea or meaning

      Common misconception

      All protests are loud and dangerous.

      Protest can be peaceful and placards can be a safe way to share ideas.

      Teacher tip

      Encourage pupils to see protest placards as a tool for any community voice, not one particular leaning. Instead of suggesting particular causes, frame questions like “What matters to you?” or “What would you stand up for?”. Review the key characteristics of Pop Art by using selected examples.

      Equipment

      A5 scrap paper, scissors, masking tape, newspaper, sponge, paint, small tray, large piece of cardboard, coloured paper, glue stick, paper strips, screen printing frame, printing ink and a squeegee.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Artists can use materials like fabric and wire to share ideas and feelings, not just to make shapes.

      Correct answer: true
      sometimes false
      false

      Q2.
      When an artist wraps or unweaves materials, they can show __________ and change.

      transportation
      Correct answer: transformation
      translation

      Q3.
      Which word means to take materials apart to make something new?

      wrapping
      weaving
      Correct answer: unweaving
      painting

      Q4.
      Sculptures are only about how they look, not what they mean.

      true
      sometimes true
      Correct answer: false

      Q5.
      Sheila Hicks is an artist whose ideas around art are linked to ...

      Correct answer: wrapping, care, and colour
      unweaving and transformation
      foiling, care, and colour

      Q6.
      Put these making steps in order for building a sculpture.

      1 - build a frame
      2 - wrap materials
      3 - add finishing details

      6 Questions

      Q1.
      A placard is a large sign used to share a clear message, often in a protest.

      Correct answer: true
      sometimes true
      false

      Q2.
      A symbol is a picture or shape that stands for a bigger ...

      Correct answer: idea
      composition
      energy

      Q3.
      Pop Art used ...

      soft colours and quiet shapes with unusual images
      Correct answer: bright colours, bold words, and everyday images
      only black and white photos with everyday images
      small, hidden designs of unusual images

      Q4.
      Match the keyword to its meaning.

      Correct Answer:protest,people joining together for change

      people joining together for change

      Correct Answer:placard,a bold sign with words or pictures

      a bold sign with words or pictures

      Correct Answer:symbol,a shape that stands for an idea

      a shape that stands for an idea

      Q5.
      Corita Kent made Pop Art to show messages about peace and kindness.

      Correct answer: true
      sometimes true
      false

      Q6.
      Put the printing steps in order.

      1 - cut shapes and letters
      2 - add paint with a sponge
      3 - peel away shapes to reveal your print

      To help you plan your 5 art and design lesson on: Cut, colour, speak: Pop Art placards for protest, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...