Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Assemblage: interior box design

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create and join elements for my assemblage sculpture.

      Key learning points

      1. Assemblage is sculpture made by combining everyday objects, photos, text, or materials into one artwork.
      2. Artists might choose to use expressive letterforms and personal materials to create elements of their sculpture.
      3. Artists may choose joining techniques such as gluing, L-braces, flanges and tabs within their sculpture.

      Keywords

      • Assemblage - an art form that involves creating a composition by combining objects into a unified artwork

      • Elements - individual parts of an artwork that join together to make one cohesive piece

      • Expressive letterform - a letter design that shows emotion or meaning through its shape and style

      • Joining techniques - the methods used to connect two or more materials or parts together

      Common misconception

      Assemblage sculptures cannot contain drawn and collaged elements.

      Remind children that assemblage is a form of sculpture that includes everyday objects but can also be made from natural materials, manufactured items, photographs, text and drawings.

      Teacher tip

      Children may require access to thier printed and gathered materials from the previous lesson, in addition to thier collaged shoebox.

      Equipment

      Range of papers, glue, cardboard, masking tape, scissors.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Art boxes are a type of _________ sculpture.

      abstract
      Correct answer: assemblage
      wooden

      Q2.
      An assemblage sculpture might tell a story that is __________ to the artist.

      Correct Answer: Personal, personal

      Q3.
      Which images show an assemblage sculpture?

      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q4.
      Self identity means...

      Correct answer: how a person sees and understands who they are.
      how a person is seen by other people.
      how a person expresses their individuality.

      Q5.
      To make a self-identity assemblage, the artist may need to ...

      gather ideas from other people
      Correct answer: gather objects that remind them of a personal hobby or interest
      Correct answer: think about how they will represent their past and experiences

      Q6.
      Match the statements to the words:

      Correct Answer:In the background,you may choose to put items which will be less noticeable

      you may choose to put items which will be less noticeable

      Correct Answer:In the foreground,you may choose to put items which will feature more prominently

      you may choose to put items which will feature more prominently

      Correct Answer:The foreground is where,you should put items which will be the main focus.

      you should put items which will be the main focus.

      6 Questions

      Q1.
      What is an assemblage sculpture?

      A flat artwork made with paint.
      Correct answer: A sculpture made by combining everyday objects.
      A drawing of a box.

      Q2.
      The methods used to connect two or more materials together are called techniques.

      Correct Answer: joining

      Q3.
      Match the keywords to their definitions:

      Correct Answer:Expressive letterform,A letter design showing emotion

      A letter design showing emotion

      Correct Answer:Glue,An adhesive used to attach materials

      An adhesive used to attach materials

      Correct Answer:L-brace,A joining technique that holds shape

      A joining technique that holds shape

      Q4.
      Why might an artist use their name or initial in their assemblage?

      To make it look pretty
      Correct answer: To reflect their identity
      To fill space

      Q5.
      Using a glue spreader can help to create a finish to your collage.

      Correct Answer: smooth

      Q6.
      What is a disadvantage of using glue as a joining technique?

      It dries clear.
      It works well with lighter materials.
      Correct answer: It can be messy and hard to undo.

      To help you plan your 5 art and design lesson on: Assemblage: interior box design, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...