Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Creating monoprinted papers using different textures and surfaces

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use different textured materials to create monoprinted collage papers.

      Key learning points

      1. Artists can select a wide range of textures and surfaces with which to create monoprints.
      2. Unlike other printmaking methods that make many copies, a monoprint creates just one unique print.
      3. Artists can use monoprinting to create unique, creative works where textures, colours and styles can vary greatly.

      Keywords

      • Monoprint - a printing method to create a single, unique print

      • Textured - the feel or appearance of a surface

      • Pattern - a design in which lines or shapes are repeated

      Common misconception

      Monoprinting is only about making a copy, not about creativity.

      Remind children that monoprinting is a form of artistic expression. Artists can use monoprinting to create unique, creative works where textures, colours and styles can vary greatly.

      Teacher tip

      Recycled packaging, such as cardboard, netting and bubble wrap can be challenging to cut into managable pieces. Pupils may find it helpful to have these pre-cut into managable sizes.

      Equipment

      range of textured materials, printing trays, printing rollers, printing inks, papers in different colours

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or False? A monoprint is created by making one unique print from a painted or inked surface.

      Correct answer: True
      False

      Q2.
      What is a collage?

      Correct answer: Artwork made by gluing different materials, like paper or fabric onto a surface
      A photograph you can look at
      A reflection in the mirror

      Q3.
      Which of the following best describes what abstract prints are?

      Prints that show real-life objects in great detail
      Correct answer: Prints created using colours and shapes to express emotions and ideas
      Prints that are only made from photographs
      Prints that only use black ink

      Q4.
      To make a monoprint onto a collaged surface, you need to __________ the surface first, then press the monoprint onto it.

      arrange
      Correct answer: paint
      cut
      glue

      Q5.
      What might an artist take from an image of a microorganism to create an abstract artwork?

      Exact copies of the microorganism
      Correct answer: Shapes, colours, and patterns to rearrange in their own way
      Scientific facts to write on their art
      Labels and diagrams from a textbook

      Q6.
      Put the steps in order for creating a monoprint onto a collaged surface.

      1 - Arrange collage materials on your surface
      2 - Apply paint or ink to the monoprint surface
      3 - Press the monoprint onto the collaged surface
      4 - Let it dry

      6 Questions

      Q1.
      True or False? Artists should use as many materials as they can in every artwork, without thinking too much about their choices.

      True
      Correct answer: False

      Q2.
      A monoprint results in only one distinct print, making it a __________ work of art.

      colourful
      messy
      Correct answer: unique
      repeated

      Q3.
      Which of these are examples of textured materials?

      Correct answer: bubblewrap
      Correct answer: string or ribbon
      Correct answer: scrunched tin foil
      smooth plastic sheet
      flat paper

      Q4.
      What do patterns describe in art?

      The colours an artist likes best
      The way objects are drawn realistically
      Correct answer: The repeated shapes or lines seen on a surface
      The texture of a material

      Q5.
      What might you thinking about when selecting and gathering some textured and patterned materials? Select all that apply.

      Correct answer: Materials with different textures
      Correct answer: Materials that might create different patterns
      Correct answer: What surfaces and ink you might use
      Correct answer: Pausing and reflecting before selecting
      Just reflecting on materials chosen

      Q6.
      Match the key word to definition:

      Correct Answer:monoprint,a printing method to create a single, unique print

      a printing method to create a single, unique print

      Correct Answer:textured,the feel or appearance of a surface

      the feel or appearance of a surface

      Correct Answer:pattern,a design in which lines or shapes are repeated

      a design in which lines or shapes are repeated


      To help you plan your 4 art and design lesson on: Creating monoprinted papers using different textures and surfaces, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...