Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Monoprint onto a collaged surface

      Lesson details

      Learning outcome

      I can print on a collaged surface.

      Key learning points

      1. Collages allow artists to creatively combine different materials to make unique, interesting pieces of art.
      2. Abstract art uses colours and shapes to express feelings and ideas, inviting viewers to interpret, not identify objects.
      3. Unlike other printmaking methods that make many copies, a monoprint creates just one unique print.

      Keywords

      • Collage - arranging different materials and sticking them together on a surface

      • Abstract - art that does not try to represent something realistically

      • Print - a way of making a copy of something

      • Microorganism - a very small living thing, like bacteria or viruses, that you cannot see without a microscope

      Common misconception

      Collages are always three-dimensional.

      Remind children that collages can be three-dimensional, but can also be made on a flat surface.

      Teacher tip

      Enccourage children to combine and explore different images of microorganisms, where they might choose to create multiple prints on one collage's surface.

      Equipment

      Photocopied images of microorganisms, oil pastels, collage papers, glue, ball point pens, masking tape.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Why might an artist use a dark background in their artwork?

      to make the subject blend in
      to make the background the main focus
      Correct answer: to provide contrast with bright colours in the subject
      to use less paint

      Q2.
      Artists only use colours from their imagination and never look at real objects for inspiration.

      True
      Correct answer: False

      Q3.
      What might an artist do before beginning an artwork?

      Mix colours with no plan.
      Correct answer: Observe the colours and textures in the subject.
      Only choose one colour to use.
      Start drawing without thinking.

      Q4.
      Why might an artist choose to combine different types of fabric in their artwork?

      Correct Answer: to make colours and textures., To make different textures., To make different colours., To add texture., To make it look different.

      Q5.
      Which of the following shows the best order for making a fabric collage?

      glue fabric, cut shapes, plan design, arrange pieces
      cut shapes, glue straight away, plan afterwards, arrange again
      Correct answer: plan your design, cut fabric shapes, arrange them, then glue
      choose colours, glue first, then plan and cut

      Q6.
      Put these steps in the best order for creating a fabric collage that uses observed colours and textures.

      1 - Choose and observe your subject.
      2 - Select fabric with matching colours or textures.
      3 - Cut and arrange your fabric.
      4 - Glue your pieces in place.

      6 Questions

      Q1.
      Collages must always be three-dimensional.

      True
      Correct answer: False

      Q2.
      To create an abstract artwork, you might take from an image, such as a microorganism, and rearrange them in your own way.

      paper
      names of objects
      detailed photographs
      Correct answer: colours and shapes

      Q3.
      Abstract art copies exactly what something looks like.

      True
      Correct answer: False

      Q4.
      In abstract art, how do artists typically use colours and shapes?

      to represent real world objects
      Correct answer: to create emotions, ideas, and compositions without representing real objects
      to make things look realistic
      to only show one

      Q5.
      What should you do when making an abstract collage?

      Correct answer: Decide where you arrange the shapes as you are the artist.
      Copy the image and place my shapes and colours in the same position.
      Use only one material.

      Q6.
      Match the key word to the definition.

      Correct Answer:collage,arranging different materials and sticking them together on a surface

      arranging different materials and sticking them together on a surface

      Correct Answer:abstract,art that does not try to represent something realistically

      art that does not try to represent something realistically

      Correct Answer:microorganism,a very small living thing that you cannot see without a microscope

      a very small living thing that you cannot see without a microscope

      Correct Answer:print,a way of making a copy of something

      a way of making a copy of something


      To help you plan your 4 art and design lesson on: Monoprint onto a collaged surface, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...