Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Observe and record microorganisms

      Lesson details

      Learning outcome

      I can observe and respond to images of microorganisms

      Key learning points

      1. Taking time to observe can help an artist to make their work more accurate.
      2. An artist might observe pattern, line tone and colour within an image.
      3. Responding to an image might mean using what you have observed and making it your own, not copying it exactly.

      Keywords

      • Microorganism - a very small living thing, like bacteria or viruses, that you cannot see without a microscope

      • Observe - to look at something carefully and notice details about it

      • Respond - to react to a stimulus

      Common misconception

      Responding to an image means making an exact copy

      Remind pupils that a response means taking an idea but changing it slightly to make it yours.

      Teacher tip

      Encourage children to make choices about their media by providing materials such as colouring pencils, drawing pens, pencils and watercolour to choose from.

      Equipment

      watercolour paints, drawing pens, colouring pencils, waterpots, paintbrushes

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What might an artist use to make a picture?

      Only crayons
      Correct answer: Different materials like paper, fabric, and paint
      Only markers
      Only one colour

      Q2.
      What can you see under a magnifying glass that might be too small to see with your eyes?

      dirt
      Correct answer: microorganisms
      leaves
      microorgans

      Q3.
      What could you put in a collage?

      Only one type of paper.
      Only a picture of a person.
      Correct answer: Different types of materials like paper, fabric, and photos.
      Only paint.

      Q4.
      True or false? A collage is made by using only one material.

      true
      Correct answer: false

      Q5.
      Which of the following is an example of a mixed media artwork?

      A painting made only with watercolour paints
      A sculpture made only from clay
      Correct answer: A collage made from paper, fabric, and paint
      A drawing made with only pencils

      Q6.
      Match the word with the correct description.

      Correct Answer:Collage,An artwork made by sticking different things together

      An artwork made by sticking different things together

      Correct Answer:Magnifying glass,Something used to see small things better

      Something used to see small things better

      Correct Answer:Microorganism,A tiny living thing, like bacteria

      A tiny living thing, like bacteria

      6 Questions

      Q1.
      True or false? Microorganisms might be interesting to an artist because they look different to other living things.

      Correct answer: true
      false

      Q2.
      Which artist has explored small, living creatures or microorganisms?

      Claus Kemp
      Correct answer: Klaus Kemp
      Klaus Pemk

      Q3.
      When drawing and image of a microorganism, what might an artist observe?

      Correct answer: Tones
      Correct answer: Patterns
      Correct answer: Lines
      Correct answer: Colours
      Expressions

      Q4.
      What is “tone” in art?

      The sound of colours
      Correct answer: How light or dark something is
      The feeling of a painting
      The name of an art tool

      Q5.
      A response means ...

      Correct answer: taking an idea but changing it to make it yours.
      creating an exact copy.
      using different materials.

      Q6.
      Why might an artist use a wet-on-wet technique?

      Correct answer: To blend colours smoothly
      To draw with a pencil
      To make the paint dry faster
      To stick things onto the paper

      To help you plan your 4 art and design lesson on: Observe and record microorganisms, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...