Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Tonal studies of microorganisms

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a tonal, mixed media study of a microorganism.

      Key learning points

      1. Collages are made by layering materials on a surface.
      2. Artists can create tones in many ways, including collage.
      3. An artwork that incorporates multiple materials is referred to as a mixed media artwork.

      Keywords

      • Tone - how light or dark something is

      • Collage - to arrange and layer materials onto a surface

      • Mixed media - an artwork that is made using a range of different materials

      Common misconception

      Artists can only use one material to create tone in an artwork.

      Remind children that artists can use a range of materials within one artwork to show tone. This is called a mixed-media artwork.

      Teacher tip

      For task B, encourage children to make choices over thier media by providing a range of resorces.

      Equipment

      charcoal, chalk, ink, collage papers, water pots, paintbrushes, drawing pens

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      How can artists use paint to create layers in their artwork?

      by mixing all the colours together
      by using only one layer of paint
      Correct answer: by adding more paint on top of dry paint
      by painting with their fingers

      Q2.
      Why might an artist use a paintbrush to make splatters in their artwork?

      to create smooth lines
      Correct answer: to show patterns or textures
      to fill the whole page with paint
      to draw straight shapes

      Q3.
      Artists must always make an exact copy when responding to a stimulus, using all the same colours and patterns.

      True
      Correct answer: False

      Q4.
      When creating artwork, you should ignore patterns, lines, and tones.

      True
      Correct answer: False

      Q5.
      Light and dark tones are used by artists to create shadows and depth in their artwork.

      Correct answer: True
      False

      Q6.
      Match the key word to the definition.

      Correct Answer:microorganism,a tiny living thing you can only see with a microscope

      a tiny living thing you can only see with a microscope

      Correct Answer:observe,to look at something carefully and notice details about it

      to look at something carefully and notice details about it

      Correct Answer:respond,o react to a stimulus

      o react to a stimulus

      6 Questions

      Q1.
      Tone refers to how light or dark something is in an artwork.

      Correct answer: True
      False

      Q2.
      A collage is when artists arrange and layer materials onto a surface to create a new artwork.

      Correct answer: True
      False

      Q3.
      What does mixed media mean in art?

      using only one material like paint
      Correct answer: using a range of different materials, such as paint, paper, and fabric
      using only natural materials like leaves and stones
      drawing with only pencils

      Q4.
      Tone can be described as dark, and light.

      bright
      Correct answer: mid
      quiet
      loud

      Q5.
      Which of the following can artists use to create tone?

      only markers and crayons
      only digital tools
      only coloured pencils
      Correct answer: charcoal, chalk, pencil, and watercolour paint

      Q6.
      Match the key word to the correct definition.

      Correct Answer:mixed media,an artwork that is made using a range of different materials

      an artwork that is made using a range of different materials

      Correct Answer:observe,to look at something carefully and notice details about it

      to look at something carefully and notice details about it

      Correct Answer:respond,to react to a stimulus

      to react to a stimulus

      Correct Answer:collage,to arrange and layer materials onto a surface

      to arrange and layer materials onto a surface


      To help you plan your 4 art and design lesson on: Tonal studies of microorganisms, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...