Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How can we be active citizens?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what active citizenship is and what skills are needed to bring about positive change.

      Key learning points

      1. An active citizen is someone who takes an active role in their community and society to bring about positive change.
      2. Citizens can bring about positive change using different methods, e.g. petitioning, protesting, boycotting and lobbying.
      3. To make a positive difference, active citizens need skills such as communication, teamwork and critical thinking.

      Keywords

      • Community - a group of people living in the same place or having a particular characteristic in common

      • Active citizenship - the process of learning how to take part in democracy and using citizenship knowledge, skills and understanding to try to make a positive difference in the world

      • Active citizen - a person who actively takes responsibility, becomes involved in areas of public concern and tries to make a positive difference in their community

      Common misconception

      Only leaders, or those in power, can be active citizens.

      Whilst leadership skills might help in some situations, many active citizens work behind the scenes, you don’t need to be a leader or in power to be an active citizen.

      Teacher tip

      Make active citizenship more relatable by engaging with local issues and real-life examples. If pupils are already familiar with Rosa Parks, consider using the example of Claudette Colvin, a 15-year-old who also refused to move for a white passenger in 1955.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the name of the subject that allows you to study different aspects of society and equips you with the skills and understanding needed to play a full part in society?

      geography
      religious studies
      PSHE
      Correct answer: citizenship

      Q2.
      When looking at the economy in citizenship, which of the following would you study?

      personal budgeting
      Correct answer: taxation and government spending
      human rights
      social media

      Q3.
      True or false? When exploring the concept of democracy in citizenship you will learn about voting, local councillors, general elections and MPs.

      Correct Answer: True, Correct, T, Yes

      Q4.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:democracy,a system of government where citizens vote in regular, fair elections
      Correct Answer:petition,a collection of signatures to show support for a cause
      Correct Answer:statistics,pieces of data or facts gathered in the form of numbers
      Correct Answer:volunteering,giving up your time freely to make a positive change

      Q5.
      Citizenship will help you develop which of the following skills?

      analytical
      research
      evaluation
      communication
      Correct answer: all of the above

      Q6.
      Social change is a change that happens quickly.

      True
      Correct answer: False

      6 Questions

      Q1.
      Which description describes an active citizen?

      Correct answer: Someone who cares about their community enough to change it
      A group of people living in the same place or with a particular characteristic

      Q2.
      True or false? Jamie Oliver’s campaigns are linked to climate change.

      Correct Answer: False, No, Incorrect, F

      Q3.
      Which of the following are examples of Bayard Rustin being an active citizen?

      Correct answer: He spoke out about something he felt was wrong.
      Correct answer: He organised a political demonstration.
      He refused to give up his seat on a bus.
      He started a petition for free school meals.

      Q4.
      True or false? Marcus Rashford is a footballer who campaigns to end food poverty.

      Correct answer: True
      False

      Q5.
      Match the campaign to the active citizen.

      Correct Answer:Montgomery Bus Boycott,Rosa Parks
      Correct Answer:banning processed foods and junk food,Jamie Oliver
      Correct Answer:free school meals,Marcus Rashford

      Q6.
      Which of the following skills support you to be an active citizen?

      advocacy
      communication
      analysing
      evaluating
      Correct answer: all of the above

      To help you plan your 7 citizenship lesson on: How can we be active citizens?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...